MARIĆ: Bjela u "Senkama" veliča ustaše!

Autor:

Vesti

08.01.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Bjelogrlić u "Senkama nad Balkanom" hvali ustašu Antu Pavelića, po kome je on šarmer, duhoviti naivčina, dok su Srbi predstavljeni kao najgori kriminalci, ubice, narkomani, umobolnici i gejevi, ocena ja je režisera Dragoslava Bokana i novinara Milomira Marića.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Dragan Bjelogrić

Prema Marićevim rečima, region će sa oduševljenjem dočekati "Senke":

- U regionu će biti oduševljeni: serija u kojoj je Ante Pavelić prikazan simpatičan, trapav i lukav, koga su Srbi pokvarili. Najlepše prikazan muškarac je VMRO terorista, kao pravi heroj, i naravno da ga čuvaju krumpirani srpski žandarmi koje je moguće potkupiti, uplašiti... Oni su prikazani kao trgovci opijumom, ne pominje se njihov doprinos srpskoj kulturi, izvanrednoj arehitekturi koja je ostala...

 

PORUKA REŽIMU

Dodaje da su "Senke" napravljene s namerom da se naša istorija izvrgne ruglu i da se Srbi prikažu iz današnje vizure probisveta, ratnih zločinaca, ubica i beskrupuloznih likova.

- Ni komunistička propaganda za vreme Tita nije zadirala u međuratno vreme i prikazivala ga kao doba razvrata, nemorala, narkomanije i poremećenih likova. Čak su i oni bili gospoda u odnosu na ove koji sada misle da nam otvaraju oči i otkrivaju neku novu istoriju. Osim što se u ovoj seriji falsifikuju istorijske činjenice, očigledno je sve to urađeno samo sa namerom da izazove veliku reakciju, kao što to rade produkcije na zapadu bez obzira na to što nema nikakve veze sa stvarnošću - ocenjuje Marić.

S druge strane, Dragoslav Bokan, reditelj i književnik, smatra da je javni servis puštanjem "Senki" poslao jasnu poruku na koju, kako smatra, aktuelna vlast ne treba da ostane ravnodušna.

U pokušaju da čujemo i drugu stranu priče, ostali smo uskraćeni za komentare Dragana Bjelogrlića i portparola njegove producentske kuće, ali i RTS i direktora te kuće Dragana Bujoševića. 

Rusi prikazani kao vojna rulja

Među istoričarima se moglo čuti tokom emitovanja "Senki" da je serija i pravljena za gledaoce koji su vaspitani na osnovu klišea i stereotipa holivudskog filma, a najglasniji u osudi prikaza Belih Rusa i Srba bio je profesor i autor više knjiga o Belim Rusima Andrej Tarasjev.

Prema njegovim rečima, što je više puta isticao u medijima, podaci koji su dati u seriji i koji ostavljaju utisak su istorijski zapravo netačni.

- U Kraljevinu SHS nije stiglo 100.000, nego manje od 50.000 Rusa, Kozaka je stiglo manje od 5.000. Ruska emigracija nije vojna rulja niti su radili šta su hteli. Sasvim sigurno Kozaci nisu bili naoružana rulja koja je radila šta je htela dok je kralj Aleksandar žmurio - isticao je Tarasjev.

Laž o sukobu Aleksandra i Đorđa

Osvrt na seriju Dragana Bjelogrlića nedavno je za jedan beogradski list dao i Aleksandar Karađorđević, komentarišući "žestok obračun kralja Aleksandra i princa Đorđa".

- Taj navodni sukob je potpuno iskonstruisan. Promena naslednika prestola bila je završena i pre nego što se moj deda vratio u Beograd iz Sankt Peterburga, gde je bio u vojnoj školi. Slučaj princa Đorđa bio je tragedija, a pomenuti TV serijal svakako ne bi trebalo da bude izvor na osnovu kog bi trebalo da se rekonstruiše istorija da bi se prilagodila nečijim željama u sadašnjosti - zaključio je prestolonaslednik.

RepublikaFoto: Starsport
Dragan Đilas

Sele se kod Đilasa?

Kablovski kanal TOP, koji je preuzeo Dragan Đilas, na sve moguće načine pokušava da dobije prava za emitovanje naredne sezone "Senki nad Balkanom". Sam kreator serije Dragan Bjelogrlić je istakao da za drugu sezonu ima tri ponude i da mu je žao što je ponuda RTS najslabija.

Prema pisanju beogradskih medija, Đilas nije štedeo sumu koju je ponudio za "Senke", a glavna ideja je da na ovom kanalu, koji pripada mreži SBB, pušta svoje propagandne spotove upravo tokom emitovanja hit domaćih serija, kao što su "Ubice mog oca" i "Senke nad Balkanom", a koje su na javnom servisu skoro oborile rekorde gledanosti.

Hrvatska pita od... 

Da domaća kinematografija i dalje čeka dobre i verodostojne prikaze naše slavne istorije, ukazuje i prva epizoda serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", koja je javnost podigla na noge. Istoričar Predrag Marković je ocenio da nas je početak serije posramio uz opasku da srednji vek na bioskopskim platnima i televizijskim ekranima u Srbiji kao da je uklet jer za njega nema dileme da je promašen duh vremena u epizodi koja najavljuje "Nemanjiće".

- Svi su očekivali da će najskuplji projekat u srpskoj kulturi posle filma "Sveti Georgije ubiva aždahu" biti novi početak kako može da se na savremeni način prikaže jedna od najvažnijih evropskih dinastija srednjeg veka, ili kako su, recimo, Hrvati od polupoznatih kraljeva uspeli da naprave pitu - istakao je Marković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading