HRVATSKE HULIGANE PLATIO VOĐA ŠKALJARACA

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođa "škaljaraca" je direktno sa stadiona koordinisao oko 20 huligana * Za upad na jug dobili po 5.000 evra * Sumnja se da su u organizaciji nereda učestvovale i bivše vođe "Grobara" Aleksandar Vavić i Miloš Radisavljević Kimi.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Filip Korać stoji iza svega

Vođa "škaljaraca", najjačeg kriminalnog klana u Srbiji i Crnoj Gori, Filip Korać organizovao je puč na južnoj tribini Partizanovog stadiona, a svakom od huligana dao je po 5.000 evra, potvrđuju svedočenja uhapšenih Hrvata!

- Filip Korać stoji iza svega. On je kontaktirao Stjepana Mihovilovića zvanog Klis, koji je bio organizator nas Hrvata. Dali su nam po 5.000 evra da dođemo na utakmicu i da, kad nam daju znak, uletimo sa bakljama na jug i pokušamo da se probijemo do vođa navijača i preuzmemo tribinu.

Sve je krenulo po zlu kada su vođe "Alkatraza", koje smo hteli da svrgnemo, počele da viču da smo navijači Zvezde i da hoćemo da im otmemo zastave. To je razularilo masu i svi
 su skočili na nas

- Šanse za uspeh su nam od starta bile male, ali smo se uzdali u to da ćemo ih iznenaditi, da će nam pomoći neki viđeniji navijači koji odavno hoće da se promeni vlast na tribini i da ćemo tako preuzeti vođstvo. Sve je krenulo po zlu kada su vođe "Alkatraza", koje smo hteli da svrgnemo, počele da viču da smo navijači Zvezde i da hoćemo da im otmemo zastave.

- To je razularilo masu i svi su skočili na nas da nas biju. Samo na taj način su mogli da zaustave našu akciju. U tim trenucima smo samo čekali policiju da uleti da nas pohapsi, da sačuvamo živu glavu - detalji su svedočenja huligana.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

U svedočenju su naveli da su u Srbiju došli dan pre derbija 12. decembra, da su bili smešteni u jednom hotelu nedaleko od Karaburme, kao i da nikada ranije nisu bili ni na jednoj utakmici u našoj zemlji. U njihovom smeštaju pronađeni su i narkotici, a juče su svi izvedeni pred tužioca, posle čega će biti odlučeno o njihovom daljem pritvoru.

DIREKTNA KONTROLA

Kako saznaje Srpski telegraf, Korać, naslednik Luke Bojovića (koji je na odsluženju zatvorske kazne u Španiji i koji, prema našim saznanjima, nema nikakve veze sa incidentom), bio je u sredu na stadionu i odatle je direktno koordinisao oko 20 huligana (među kojima su i plaćenici iz Hrvatske, Makedonije i Grčke).

Glavni cilj krvave borbe za šipku na južnoj tribini bio je preuzimanje vođstva nad "Grobarima" i u kasnijoj fazi prelivanje nasilja na ulice i rušenje Aleksandra Vučića, koga "škaljarci" krive za ugrožavanje njihovih poslovnih interesa i zbog odlučne borbe protiv kriminala i korupcije. O tome svedoči i poslednje hapšenje u restoranu "Durmitor", kada je privedeno nekoliko članova ove kriminalne grupe, od kojih su mnogi i dalje u pritvoru. Akcija pre ove posebno je razljutila Crnogorce kada su u klubu "Havana" u januaru uhapšeni viđeniji članovi grupe.

Prema planu "škaljaraca" i huligana, plaćenici iz inostranstva i navijačke grupe "Vandali", "Jang bojs" i "Zabranjeni" trebalo je da preotmu južnu tribinu od "Alkatraza". Sumnja se da su među organizatorima akcije bile i bivše vođe ove grupe Aleksandar Vavić i Miloš Radisavljević Kimi.

Onaj ko kontroliše šipku na južnoj tribini je sposoban da stavi pod kontrolu mase od nekoliko hiljada ljudi

Interesi Filipa Koraća podudarili su se sa interesima stranih službi, koji mesecima žele po svaku cenu da izazovu nerede i nestabilnost u Srbiji, pa im je masa ljudi poput navijačke bila odlično sredstvo za to.

- Onaj ko kontroliše šipku na južnoj tribini je sposoban da stavi pod kontrolu mase od nekoliko hiljada ljudi, koja bi, kad zatreba, mogla da izazove haos na ulicama, učestvuje u nasilnim demonstracijama i posluži za mnoge druge ciljeve poput zastrašivanja političkih protivnika, pritiska na novinare - navode upućeni sagovornici Srpskog telegrafa.

ILEGALNO PREKO GRANICE

Kada je reč o dosijeu Filipa Koraća, on je poslednji put uhapšen početkom avgusta 2016, i to u Zvorniku, kada je zadržan zbog ispitivanja o ubistvu Čede Đokića (ubijen snajperskim hicem dok je pio kafu na svojoj terasi). Korać je, navodno, dan kasnije pokušao ilegalno da pređe granicu sa Srbijom. U pritvoru je zadržan 48 sati, nakon čega je pušten bez ikakve krivične prijave.

Da se radi o vrlo opasnom čoveku, svedoči i činjenica, prema pisanju Blica, da je samo u poslednje četiri godine Korać od nasleđenog "zemunskog klana" napravio jednu od jačih kriminalnih ekipa u Srbiji sa novim poslovima, kriminalnim kontaktima i novcem. Korać, defakto kontroliše narko-tržište u Srbiji i Crnoj Gori, a u Holandiju je pobegao nakon eskalacije sukoba njegovog klana sa suparničkom ekipom iz Crne Gore, čiji je vođa Slobodan Šaranović i u kojoj je na obe strane ubijeno nekoliko najistaknutijih članova, naveo je Blic u svom istraživanju.

Žestok rat dve ekipe, stalno ubijanje i oprez, a posebno likvidacija Bojovićevog i Koraćevog najvernijeg prijatelja Radeta Rakonjca u Beogradu u aprilu 2014. bio je, prema pisanju Blica i Ekspresa, povod za Koraćevo bekstvo iz Srbije. Spekulisalo se da je on sledeća meta ubica. Mediji su navodili da se zbog toga preselio u Holandiju, odakle je širio poslove, stvorio jake kontakte i upravljao klanom u Srbiji i Crnoj Gori.

U pokušaju da spreči da ga rulja linčuje iz osvete rekao je policajcima da je on sve organizovao

Vavića pominjao Vučić

Aleksandar Vavić, popularni Vava, odranije je poznat javnosti kao neko ko gospodari narko-tržištem, a na konferenciji za novinare njega i Dragoslava Kosmajca spomenuo je i aktuelni predsednik i tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić uz opasku da policija što pre i hitrije treba da "udari" na obojicu.

U Vavićevoj biografiji stoji i da je u sačekuši na Tašmajdanu u februaru 2012. ranjen u karlicu, dok je u maju iste godine organizovao bakljadu na postizbornom slavlju SPS stojeći iza Ivice Dačića, tadašnjeg ministra policije. U dosijeu ima 12 krivičnih prijava - za nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja i nanošenje teških telesnih povreda.

RepublikaFoto: facebook.com/Nikola Vavić
Aleksandar Vavić (levo)

Zanimljiv je i slučaj iz 2016. godine, kada je Interventna jedinica policije posle gotovo filmske potere po beogradskim ulicama uhapsila njegovog brata Nikolu Vavića, koji je u Zvezdarskoj šumi ostavio automobil marke audi i pokušao da se sakrije u žbunju.

S druge strane, Radisavljević važi za autoritet među navijačima jer je odslužio zatvorsku kaznu za ugrožavanje sigurnosti i pretnje novinarki B92 Brankici Stanković, zbog čega je pikiran za ovaj poduhvat.

Foto: Print

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Jovo

16.12.2017 10:45

Ma zatvor je za njih godisnji odmor,na kopanje ili krampom u rudnike.

Besno Pile

16.12.2017 12:47

@Jovo - Oni su navikli na zatvorske kazne, treba im uvesti i malo terapije, dva do triput dnevno batina pa ce im to promeniti misljenje. Bez toga su kao na letovanju.

Branko

16.12.2017 10:48

Ozbiljna kriminalna ekipa ,ozbiljne namere a sva sreća što nije došlo do eskalacije .

Nikola

16.12.2017 10:56

Koji im je zaista bio cilj?