ĐINPING I PUTIN: Oteraćemo Amere sa Balkana!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping zajedničkim snagama iscrtavaju novu ekonomsku i geopolitičku mapu kako u svetu, tako i na Balkanu, na kojem više neće biti mesta za Sjedinjene Države kao hegemona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Naime, njih dvojica zvanično su započeli četiri gigantska projekta u okviru megalomanskog kineskog plana "Put svile" - izgradnju rudarske baze, mosta na Amur reci, ekonomskog koridora između dve sile i eliminaciju dolara u međusobnim investicijama. Đinpingova inicijativa, koja je u određenim elementima već počela da se sprovodi, ima za cilj potiskivanje američkog uticaja u svetu, ali i Evropi i na Balkanu, gde kao najvažnijeg saveznika, tvrde analitičari, Peking i Moskva vide Srbiju.

Potpuna transformacija

- Na delu je transformacija ekonomske geografije Evroazije, koja raste kao rezultat bliske saradnje Rusije s Kinom. Ta ideja predstavlja kontrast onome što je Vašington radio od septembra 2001. godine. SAD su na ratove u Avganistanu, Iraku, Siriji i Pakistanu potrošile 5,6 hiljada milijardi dolara. Zamislite da su taj novac Amerikanci uložili u infrastrukturu, puteve, železnicu... Kakav bi to podstrek bio za američki narod i svet?! Možda bi bila zamisliva i mirna saradnja i uključivanje Amerike u kinesko-ruski projekat - objašnjava analitičar iz SAD Vilijam Engdal.

Pomorceva: Đinping i Putin proširuju svoj uticaj u regionu, što može u bliskoj budućnosti značiti prekid dominacije SAD

Da je kineska inicijativa dobra i za Peking i za Rusiju, tvrdi ruska analitičarka Ekatarina Pomorceva, koja naglašava i da su projekti te dve sile i te kako važni i za našu zemlju.

- Srbija će imati ekonomsku korist od uključenja u taj projekat, ali i jednu vrstu političke zaštite koju joj pružaju Kina i Rusija. Te dve zemlje na taj način proširuju uticaj u regionu, što može u bliskoj budućnosti značiti prekid kontinuiteta dominacije SAD - uverena je Pomorceva, a sa njom se slaže i diplomata Zoran Milivojević.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

Negativne reakcije Zapada

- Ukoliko budu rasle kineske i ruske investicije, to će smanjiti prostor za američka ulaganja, a SAD na to neće blagonaklono gledati. Već sad ima nekih rezervi na Zapadu. Videli smo reakcije i EU i Amerike na investicije Kine i Rusije i jačanje njihovog uticaja na Balkanu. Pruga Beograd-Budimpešta već je pod pojačanom zapadnom kontrolom, a sve što će se ubuduće raditi, biće pod velikom lupom. Srbija, međutim, nema obaveze da vodi računa o interesima bilo koga drugog, osim o sebi - zaključuje Milivojević.

ULAGANJA U SRBIJU
  • Beograd su ove godine posetila dva visoka zvaničnika Kine: predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijang i specijalni izaslanik kineskog predsednika Meng Đijendžu
  • posetili su nas i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednica Saveta federacija skupštine i Putinova bliska saradnica Valentina Matvijenko, zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin
  • Peking je započeo brojne projekte u Srbiji - izgradnju novog bloka Kostolac B3, toplovoda Obrenovac-Beograd, Koridora 11 Preljina-Požega, srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, kupljena je Železara Smederevo
  • najavljeno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovog meseca putuje u posetu Rusiji, gde će se sastati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading