OVE DELOVE SRBIJE JE TUĐMAN HTEO DA OTME

Autor:

Vesti

07.11.2017

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvati nisu i nikada neće odustati od ideje "velike Hrvatske" i otimanja srpske teritorije, a nedavno otkriveno pismo Franje Tuđmana iz 1993. godine pokazuje kako su hteli da prekroje Srbiju uz pomoć Zapada.

Franjo Tuđman

U ovom dokumentu, koji je upućen bivšem šefu britanske diplomatije lordu Dejvidu Ovenu i specijalnom izaslaniku UN za bivšu Jugoslaviju Torvaldu Stoltenbergu, Tuđman traži da se Hrvatskoj ustupi deo Srbije sve do Šida, Subotice i Sombora.

Šešelj: Hrvati će kad-tad ponovo pokrenuti ovakve aspiracije

DO POLA VOJVODINE

Bezmalo polovinu Vojvodine bivši hrvatski predsednik traži od Zapada kao utešnu nagradu jer mu nisu dali Zemun, a sagovornici Srpskog telegrafa ocenjuju da ove ideje nisu otišle sa Tuđmanom u grob, te da Hrvati nikada neće odustati od teritorijalnih pretenzija prema našoj zemlji.

Nije tajna da je Zemun hrvatska želja, a da traže i Suboticu i Sombor pravo im je dao Tito

Božidar Kljajević, istoričar

Decenijama skrivano Tuđmanovo pismo javnosti je obelodanio njegov sin Miroslav u svojoj nedavno objavljenoj knjizi.

- U Hrvatskoj je veliko i opšte nezadovoljstvo što je Hrvatska ostala bez teritorije do Zemuna, a pogotovo kotara Šid, koji je 1939. hrvatsko-srpskim sporazumom bio uključen u Banovinu Hrvatsku. O tom uskom području za prometnicu moglo bi se jedino raspravljati u zamenu za područje Subotica - Sombor, u kojem hrvatsko i mađarsko stanovništvo čini većinu, i kotar Šid - navodi Franjo Tuđman u svom pismu.

BIĆE JOŠ PROBLEMA

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je godinama razapinjan u hrvatskim medijima kao tvorac velikosrpske ideologije, odnosno granice Karlovac - Karlobag - Ogulin - Virovitica, kaže da će Srbi još vekovima morati da se čuvaju od one druge - velikohrvatske ideje.

- Tuđman je imao podršku zapadnih političara u svom ambicioznom projektu NDH, pa je svaki čas tražio više od onoga što su mu obećali. Ovde je, međutim, problem izdajničke politike regenta Pavla Karađorđevića, koji je 1939. srušio vladu Milana Stojadinovića i doveo Dragišu Cvetkovića. On je Hrvatima uslišio maksimalističke zahteve i dao granice na koje se Tuđman poziva. Hrvati će kad-tad ponovo pokrenuti ovakve aspiracije - ocenjuje Šešelj.

Istoričar Božidar Kljajević smatra da su se ovakve hrvatske ideje usijale u vreme Drugog svetskog rata, te traju i danas.

- Tad je ustaška država, uz pomoć Nemaca, imala područje Srema do Zemuna. Nije tajna da je to njihova želja, a područje Subotice i Sombora nastanjeno je delimično Bunjevcima, koje je dekretom iz 1945. Tito proglasio Hrvatima iako su Srbi poreklom.

DEO PISMA TUĐMANA

O ustupanju područja severno od Save kod Brčkog u zamenu za područje oko Dubrovnika ne možemo uopšte raspravljati. U Hrvatskoj je veliko i opšte nezadovoljstvo što je Hrvatska ostala bez teritorije do Zemuna, a pogotovo kotara Šid koji je 1939. hrvatsko-srpskim sporazumom bio uključen u Banovinu Hrvatsku. O tom uskom području za prometnicu moglo bi se jedino raspravljati u zamenu za područje Subotica-Sombor, u kojem hrvatsko i mađarsko stanovništvo čini većinu u odnosu na srpsko, a eventualno i za spomenuti kotar Šid.

Osim tog područja oko Dubrovnika srpsko-crnogorski predstavnici nude u zamenu za Prevlaku. Načelno o tome hrvatska strana iz strateških razloga zaštite Dubrovnika može prihvatiti razgovore.

Delim vaše mišljenje da je problem u pronalaženju realističnog predloga razgraničenja. Pritom, međutim valja imati na umu ne samo veličinu teritorija nego i prometne, gospodarske i kulturne odrednice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading