EKSKLUZIVNO SAZNAJEMO: Saslušana Danijela Štajnfeld, EVO ŠTA JE REKLA PRED TUŽIOCEM

Autor:

Vesti

29.09.2020

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj silovanja glumice Danijele Štajnfeld (35) počinje da se raspliće. Kako Srpski telegraf ekskluzivno saznaje, ona je prošle nedelje saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Danijela Štajnfeld

Naime, glumica je u izjavi pred tužiocem ispričala detalje silovanja i praktično samu sebe demantovala nakon nespretnog pokušaja da medijima pripiše kako, navodno, nisu dobro razumeli njenu priču.

SLED DOGAĐAJA
* Film je prikazan na Sarajevo film festivalu, koji je počeo 14. avgusta
* 16. avgusta Danijela Štajfeld dala intervju za Variety
* 16. avgusta uživo se uključila na TV Sarajevo i govorila o silovanju
* 22. avgusta počela pisanja u domaćim medijima
* 27. avgusta tužilaštvo potvrdilo da će pokrenuti postupak prikupljanja informacija
* 29. avgusta oglasila se na Instagramu
* Prošle nedelje saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu

"Pošali video i bog te video" - ovde saznajte sve o nagradnoj igri Srpskog telegrafa i Republike

- U iskazu pred tužiocem ona je odbila da kaže ime filmskog moćnika koji ju je silovao i priznala da se boji tog čoveka. Kako je rekla, ona se plaši za život i u velikom je strahu da on ne naudi njenoj porodici. Tokom svedočenja glumica nije iznela bilo kakav detalj koji bi ukazao na potencijalnog počinioca. Iako vrlo iskusni u svom poslu, oni koji su je saslušavali ocenili su njen opis konkretnog događaja kao dosta specifičan, što se može objasniti činjenicom da je konstantno isticala da je u velikom strahu - rekao je za Srpski telegraf izvor iz tužilaštva, te dodao da je Danijela sve vreme isticala kako se i dalje plaši silovatelja i da zbog svoje, ali i bezbednosti porodice ne želi da mu javno kaže ime:

 

 

 

Tokom svedočenja glumica nije iznela bilo kakav detalj koji bi ukazao na potencijalnog počinioca

- Kako je rekla Štajnfeldova, taj čovek je mnogo moćan, non-stop se pojavljuje u javnosti, pa se boji za porodicu i sebe. Ona je pred tužiocem opisala šta joj se dogodilo, ali nije precizirala gde se i kada to tačno desilo, dajući prilično uopštene opise.

RepublikaFoto: Photo by Kristina Tripkovic on Unsplash
Foto: Ilustracija

Podsećamo, Danijela Štajfeld je u dokumentarcu "Isceli me" prvi put javno progovorila o silovanju koje je preživela. U intervju za američki Variety, povodom filma, ona je muškarca koji je napastvovao opisala kao "jednog od moćnika iz srpske filmske industrije".

 

Danijela: Nije bezbedno da javno govorim

Danijela Štajnfeld, koja poslednjih četiri godine živi u Americi, boravila je u Srbiji, gde je film "Isceli me" predstavila na nedavno održanom Palićkom filmskom festivalu.
- Ne bih pravila film da je meni bilo bezbedno da javno govorim. Prva sam glumica u Srbiji koja je o ovome progovorila, međutim, da li sam ja prva kojoj se ovo desilo? Kao što postoji pritisak na meni da kažem ko mi je to uradio, kako druge osobe ne bi bile u opasnosti, ja pitam zašto pozorišna i filmska zajednica nikada nije ukazala da postoje takve mogućnosti i zašto kolege i koleginice nikada nisu progovorili o tome - rekla je Danijela za Gloriju. Ona je otkrila da je u dokumentarac ubacila i telefonski razgovor koji je posle nekoliko godina vodila sa silovateljem.

Njeno priznanje podiglo je veliku prašinu u javnosti, a danima se nagađalo ko bi mogao da bude moćnik koji je silovao glumicu.

 

 

 

Međutim, u samom dokumentarcu "Isceli me", kao i u kasnijim izjavama za medije, ona je odbijala da kaže njegovo ime. Na sva naša pitanja o aferi "srpski Vajnstin" poslata mejlom Danijela Štajnfeld nije odgovorila.

REAKCIJE KOLEGA

Eva Ras: Danijelu ne možemo naterati da prizna ko je zločinac

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

- Ona je slobodna građanka i, ako ne želi da kaže ime tog čoveka, niko je na to ne može naterati. To što ste žena, nikome ne daje za pravo da vas uznemirava. Danijela se odbranila ovim filmom i na jedan lep umetnički način pretočila sve što je proživela. Svoje nemire je rešila radeći taj film, a ne mašući nečijim imenom.

Branko Janković: Nemam vremena da se bavim tuđim životom

- Već me je zvalo desetoro ljudi sa istim pitanjem, ali ja ne poznajem tu devojku i nemam vremena da se bavim tuđim životom.

Andrija Milošević: Mnogi su na Danijelinoj strani

RepublikaFoto: e-stock/Z. ZLATKOVIĆ

- Naravno da treba pričati o tome, zbog nje, ali i zbog drugih koji na razne načine trpe ucene i svakojako psihičko i fizičko nasilje. Svaki čovek koji ima prave moralne vrednosti biće uz nju i verujem da mnogi jesu. Lično sam u mnogim istupima dao bezrezervnu podršku lepšem polu, upravo zbog toga što smatram da su žene i deca u poslednje vreme na udaru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Svetski a nase

29.09.2020 14:32

Kako ih je svetski odradila. A.eri primljeni na Veinstain pricu daju joj kes za dokumentarac. Ona ih lepo odradila na izmisljenu pricu i sada kada su ukapirali da nema nista od toga nece je tuziti posto bi to znacilo potpunu propast za projekat i nista ne bi izvukli od kesa. Sada cute posto su ispali glupi, a ona maznula kes i boli je uvo. Jedino me nervira sto sada ona deli lekcije drugima kako moraju da istupe i ispricaju. Ja sam siguran da tih odvratnih stvari ima, ali licemerno je da ona staje na zulj onina koji su to na zalost zaista doziveli. Nase tuzilastvo treba da se pozabavi ovime, posto lazna prijava je kaznjivo delo...