EKSKLUZIVNO: Detalji krivične prijave, pukovnik Simić pada zbog afere sa "Poršeom"

Autor:

Vesti

22.09.2020

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragiša Simić, pukovnik policije koji je zvezda skandala zbog ljubavnice i pevačice Ljupke Stević, mogao bi uskoro da bude uhapšen. Protiv nekadašnjeg generala policije, koji je u međuvremenu izgubio čin, podneta je krivična prijava u aferi "panamera" (po poznatom modelu "Poršeovog" automobila, čija cena ide i iznad 250.000 evra).

RepublikaFoto: Media centar
Dragiša Simić

Simić je, kako stoji u prijavi koju je policija podnela tužilaštvu, a Srpski telegraf je dobio od jednog od advokata iz ovog slučaja, zloupotrebom položaja i trgovinom uticajem davao instrukcije saobraćajnim, ali i komunalnim policajcima da uhode ljude, prate automobile i javljaju mu tačne lokacije zarad njegovih ličnih interesa, te urgirao da se nekima ne pišu saobraćajne prijave i kazne, čime je oštećen i državni budžet. Zajedno sa njim, krivična prijava obuhvata i pomenute policajce.

ISKORISTIO POLOŽAJ

Protiv Simića je krivična prijava podneta za šest slučajeva. Najupečatljiviji je ipak krimi-slučaj koji se tiče famoznog poršea. Prema navodima prijave, nekadašnji načelnik saobraćajne policije praktično je učestvovao u preprodaji kola, naplati duga, uz praćenje i oduzimanje vozila, i potplaćivanju policajaca... U sve je, kako stoji, upleten i osnivač pokreta Levijatan Pavle Bihali-Gavrin.

Bihali: Ni mnogo veći mangupi ne bi mogli da mi uzmu auto

RepublikaFoto: twitter.com/Pavle Bihaly
Pavle Bihali

Osnivač Levijatana Pavle Bihali juče je ovako odgovorio na naša pitanja vezana za slučaj "Panamera":

- Kako mislite da meni Simić uzme auto? Nisu mnogo veći mangupi ni bicikl mogli da mi oduzmu, a kamoli Simić kola. Da li znate s kim pričate? To su gluposti iz tužilaštva. Željko Milovanović je meni prodao taj porše, koji se vodi na Borivoja Antonijevića. Imam ovlašćenje, tako to funkcioniše među nama koji se poznajemo, ne prenosimo vlasništvo da ne bismo plaćali porez 400.000 dinara. A što se tiče toga kako je auto odvezen s parkinga, to je uradio Milovanović. Odvezao ga je na servis. Rekao sam Željku: "Vozi ga, popravljaj kočnice, da ne poginem negde." Auto je odvezen i vraćen za dva sata. Kod njega je bio drugi, rezervni ključ.

- Osnovano se sumnja da je Simić, koristeći službeni položaj, stvarni, kao i pretpostavljeni uticaj, izdavao usmene naloge i instrukcije policijskom službeniku Dejanu Staletoviću i komunalnom policajcu Jeleni Stanković da izvrše službenu radnju koja se ne bi smela izvršiti - zahtevajući od istih da izvrše potragu i opservaciju nad vozilom porše panamera (SD 048-ŽJ), koje je u vlasništvu Borivoja Antonijevića, a koje je posredstvom Dragiše Simića kupio i koristio Željko Milanović. Time je Simić Antonijeviću pribavio protivpravnu imovinsku korist na štetu Milanovića, koja se ogleda u tome što je pukovnik policije 21. februara 2019. uzeo kola, iako je za ista Milanović isplatio vlasniku Antonijeviću određenu sumu novca - navodi se u krivičnoj prijavi.

Zbog "pomoći" Simiću - Staletović, koji radi u Interventnoj jedinici, i Stanković obuhvaćeni su krivičnom prijavom i osumnjičeni.

- Dana 14. februara 2019. Simić je Jeleni Stanković izdao usmeni nalog da preko društvenih mreža i svojih prijateljskih veza pronađe porše panamera i pronađe korisnika istog Pavla Bihali-Gavrina, a u nameri da se vozilo po pronalasku preda Antonijeviću jer kupac Milanović nije isplatio u celosti dug za taj automobil. Dan kasnije, Simića je Jelena Stanković obavestila da je preko prijateljske veze saznala da je Pavle Bihali-Gavrin prethodni dan posetio veterinara koji se nalazi u blizini policijske stanice na Bežanijskoj kosi, da često posećuje ugostiteljski objekat koji se nalazi u Belvilu i da živi na Voždovcu u blizini TC "Stadion". Obavestila ga je i da je Pavle osnivač Levijatana - navodi se u krivičnoj prijavi.

Dalje se objašnjava kako je tekla filmska potraga.

- Jelena je u toku radnog vremena, koristeći uniformu i službeno vozilo, mimo službenih zadataka i van nadležnog rejona, pratila porše panameru kojim je upravljao Pavle Bihali-Gavrin. Ona je obavestila Simića o tom praćenju na Bežanijskoj kosi i na Novom Beogradu, preko mosta Gazela ka auto-putu, gde je prekinula praćenje zbog brzine kojom se Pavle kretao - piše u policijskoj prijavi.

Simićeva potraga nastavlja se preko Stankovićeve i narednih dana. Pošto je dogovoreni krajnji rok za isplatu duga Milanovića Antonijeviću bio 21. februar 2019, Simić je 20. februara podsetio Milanovića da duguje novac za porše.

Za šta je još osumnjičen pukovnik

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Tekst potpisa

- Za trgovinu uticajem jer je zvao rukovodioca jednog državnog preduzeća da bi uticao da se Borivoju Antonijeviću, vlasniku jednog auto-servisa, mimo pravila omoguće povoljnosti u poslovanju

- Korišćenje službenog položaja jer je izdavao usmene naloge saobraćajnim policajcima da ne pišu prekršajne prijave i kazne. To se događalo u četiri slučaja, a dva se tiču iste osobe, koja je vozila bez vozačke dozvole:

1. Izdao je nalog 3. aprila 2019. saobraćajnom policajcu Zoranu Toniću, koji je na Autokomandi zaustavio BMW, za čijim je volanom bio Andrija Milinković, bez vozačke dozvole, da ne sačinjava zapisnik i propusti vozilo

2. Simić je 13. aprila 2019. dao saobraćajnom policajcu nalog da pusti bez prijave Mehmeda Eleskovića, zaustavljenog zbog nasilničke vožnje u centru Beograda

3. Ovo se ponovilo 15. jula 2019, kad je nalog dao saobraćajnom policajcu Slobodanu Krstiću da pusti bez prijave već pomenutog Andriju Milenkovića, koji je kolima opet upravljao bez vozačke dozvole

4. Simić je i 15. jula 2019. dao nalog jednom saobraćajnom policajcu koji je zaustavio smart na Senjaku da ne piše prijavu vozaču Luki Nikoliću, pa je samo suvozaču pisana prijava za nevezivanje pojasa

* Nakon što je 25. jula 2019. Zoran Tonić pozvan u sektor unutrašnje kontrole da da izjavu povodom prvog slučaja, on je o tome obavestio i Simića. Videli su se ispred Simićeve zgrade. Istog dana Simić je zahtevao od Vlastimira Milinkovića, Andrijinog oca, da se nađu u jednom kafiću na Vračaru

SASTANAK U STANU

Tada se u priču uključuje i Staletović, koji je sa trojicom kolega bio radno angažovan u noći 20/21. februara 2019. Zadužili su službeno vozilo tojota lendkruzer i tokom radnog vremena, po dogovoru sa Simićem, tragali za panamerom. Automobil pronalaze parkiran, pa po Simića dolazi Stanko Nikolić, a Staletović ih navodi do tog mesta. Kad su stigli, Simić daje Nikoliću rezervni ključ poršea i naređuje mu da vozilo odveze u naselje Stepa Stepanović, gde Simić živi. Tu se dovezao i Simić, ali Nikolićevim autom. Istog dana Milovanović je, ističe se, obavestio Simića da može sutra da mu donese 8.000 evra i 25. februara 2019. još 2.500 evra. Simić ga je pozvao da se nađu u kafiću "Rič" u Ulici braće Jerković. Ali istog dana je Simića zvao i Antonijević da bi ga obavestio da ga je zvao Marko Jevtić iz Smedereva zbog dokumentacije udruženja Levijatan, koja se nalazila u poršeu. Simić se posle toga sastao sa Pavlom Bihalijem i Milovanovićem u njegovom stanu.

Simić juče nije bio dostupan na broj poznat redakciji. Komentar nismo uspeli da dobijemo ni od Antonijevića.

Uz štampano izdranje Srpskog telegrafa našim dragim čitaocima poklanjamo dodatak "Tetka Saveta" u kome možete pronaći pregršt korisnih informacija o zdravlju i održavanju domaćinstva.

Foto: Srpski telegraf
Naslovna strana Srpskog telegrafa za 23. septembar 2020

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading