Tramp o NATO bombardovanju: Pogledajte šta smo uradili toj zemlji i koliko je smrti zbog nas!

Autor:

Vesti

26.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bombardovanje Srbije i NATO akcija bila je pogrešna i neuspešna", ocenio je Donald Tramp nekoliko meseci nakon agresije na SR Jugoslaviju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kritikujući Bila Klintona, Tramp je istakao da je agresija donela haos i teror na Kosovu, te da on ne bi odobrio takvu NATO intervenciju.

- Ne znam da li oni to smatraju uspehom, jer ga ja ne smatram uspehom - poručio je Tramp u oktobru 1999. gostujući u emisiji kod Larija Kinga na Si-En-Enu.

KOPNENE TRUPE

Upitan koji bi bio njegov potez da je na mestu predsednika Amerike, Tramp je odgovorio:

- Ja bih to uradio malo drugačije. I znam da bi to zvučalo užasno, ali pogledajte rasulo koje su izazvali na Kosovu. Mi možemo da kažemo da smo izgubili malo ljudi. Naravno, kada smo imali avione koji sa 75.000 stopa (oko 23 kilometara) bacaju bombe. Ali, pogledajte šta smo uradili na toj zemlji i tim ljudima i smrti koje su se desile zbog nas. Dakle, nije bilo gubitaka kod nas i saveznika jer smo mi bili skroz tamo gore, u avionima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Klinton

Da se on pitao, u nekom trenutku morale su da se pošalju kopnene trupe, "tako da ne bi mogao bilo ko da prelazi granice i sve ostalo".

- E sada, da li bi ljudi bili ubijeni? Možda. Možda i više. Ali barem bismo imali mnogo manje smrtnih slučajeva i ne biste imali rasulo i haos koji sada imate. Oni su žestoko izbombardovali zemlju i celu tu oblast, svi beže u svim mogućim pravcima i niko ne zna šta se dešava. A smrtnih slučajeva je na hiljade - zaključio je Tramp.

O neuspešnosti NATO akcije svedoče i tajna dokumenta Pentagona, gde se navodi da je Alijansa za 78 dana žestokih udara uništila samo pet odsto srpskih vojnih sistema.

RepublikaFoto: Tanjug/V. Dimitrijević

- Akcija je bila neuspešna. Nismo postigli cilj. Srbi su pružili neočekivan otpor, nadmudrili su nas uprkos nadmoćnijoj vojnoj opremljenosti - navodi se, između ostalog, u analizama Pentagona

HVALA ŠPIJUNIMA

General Herbert Rejmod Makmaster, koji je sada Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, ovako objašnjava neuspeh akcije:

- Predsednik Slobodan Milošević je predvideo poteze NATO i kontaktirao im. Pomerio je trupe na granicu s Kosovom nekoliko nedelja pre početka vazdušnih napada. NATO je bio iznenađen i nepripremljen.

Makmaster navodi da su Srbi znali poteze NATO zahvaljujući špijunima.

- Sposobnost Srba da dođu do ozbiljnih obaveštajnih podataka o savezničkim operacijama, uprkos njihovoj tehnološkoj inferiornosti, dovodi u pitanje komponentu poricanja. Srbi su evakuisali određene mete čim su se našle na listi meta. Verovatno je da je jugoslovenska vlada imala špijune u NATO štabu. I špijuni stacionirani ispred Avijano vazdušne baze redovno su javljali kada avioni uzleću na misije - naveo je Makmaster.

REAKCIJE
Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

- Stepen njihovih pogodaka je bio vrlo nizak. Primera radi, od ukupno skoro 400 tenkova koje smo imali na Kosovu, uništili su nam 14, od kojih je pet uništeno na minama koje je OVK postavio, a ostale su uništili iz vazduha. I izveštaj koji je podnelo Američko ratno vazduhoplovstvo je bio toliko poražavajući da su u Pentagonu odlučili da se on nikada ni ne pojavi. Svi naši fiksni objekti bili su napušteni, te da je NATO uglavnom pogodio tada prazne kasarne. Nedelju dana ranije je vojska otišla na ratne lokacije.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Petar Vojinović, portal Tango siks

Činjenica je da je veliki uspeh u uništavanju ciljeva vojske Jugoslavije izostao te 1999, i to pre svega jer za NATO to nije bio ni tako jednostavan poduhvat. Naša PVO je bila relativno aktivna, pa njihovi avioni nisu mogli više da se spuštaju da bi bili precizniji, te su pribegli i terorističkim bombardovanjima, odnosno bombardovanju ciljeva, koji nisu imali vojničko opravdanje. Kako državni vrh nije mogao da dozvoli da nevojni ciljevi budu i dalje bombardovani, to je presudilo taj rat.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading