PADA ZBOG LOPOVLUKA, Đilas: Uhapsiće me, ako brzo ne srušimo Vučića

Autor: EKIPA SRPSKOG TELEGRAFA

Vesti

19.03.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrdim da je lopov i to sam tvrdio ceo život, a sada ću to i da pokažem! Opoziciju frustrira što se neki sudski procesi protiv njihovih ljudi bliže kraju. Ðilasovom batinašu Bjeliću se završava suđenje, a završene su i istrage oko poslovanja "Dajrekt medije", slede razrešenja. Među liderima opozicije je velika nervoza.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Dragan Đilas se uplašio za sebe

Ovo je poručio javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći na TV Pink o nekadašnjem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu i potkrepljujući te navode grafikonom sa konkretnim brojkama.

Samo sat i po nakon ovih Vučićevih reči usledio je, kako saznaje naš list, hitan sastanak lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa, Boška Obradovića i Vuka Jeremića i njihovih saradnika. Oni su se okupili da bi razradili dalju strategiju protesta tokom vikenda i zbog iskazanog nasilja doživeli fijasko, ali je, prema rečima naših sagovornika iz njihovog najbližeg okruženja, glavni utisak na sve prisutne ostavila poruka Đilasa, koji nije skrivao bes i nervozu: "Vučića moramo što pre srušiti inače će me uhapsiti i osuditi".

Vučić: Velika je nervoza, završene su istrage, slede razrešenja

- Nikad Đilasa nismo videli takvog, bio je bukvalno izbezumljen. Mnogo puta je ponovio ono što je Vučić prethodno rekao na TV i stalno insistirao da akcije na rušenju vlasti moraju drastično da se ubrzaju - kaže sagovornik Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Public

Kriminolog Nikolić: Plaši ih zakon o poreklu imovine

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da se tajkuni koji su počeli da se bogate devedesetih godina plaše duha Zakona o poreklu imovine, koji treba da bude usvojen.

- Onaj ko je uplašen sve svoje negativne emocije prebacuje u mržnju i odatle razbijanje RTS, iako RTS nije nevinašce kada je Đilas u pitanju - naglasio je Nikolić.

On smatra da je zakon o poreklu imovine bitan da bi izneo na površinu kako je novac stečen, jer, iako je 2001. godine donet Zakon o sprečavanju pranja novca, posao tada nije završen.

Vučić je još na TV Pink prozvao Đilasa da je ukupno prihodovao 720 miliona evra za vreme dok je bio prvi čovek prestonice, iako se hvali da je sav novac stekao od poslovanja u Češkoj. Istina je, međutim, da su njegove firme u toj zemlji inkasirale jedva 74.000 evra. Predsednik je u emisiji pokazao dokumenta koja dokazuju kako se Đilas bogatio dok je vladao Beogradom (pogledajte tabelu).

- Ovo žuto što raste iz godine u godinu su prihodi Đilasovih firmi otkad je na vlasti. A ovo ispod je kako rastu deficit i dugovi grada Beograda. Što je Beograd bio više dužan, to su Đilasove firme više zarađivale. A kaže zaradio je pare u Češkoj. Kakav lažov - naveo je Vučić, pojašnjavajući dijagram.

Advokat Vujačić: Vlast bi mu donela imunitet

Advokat Svetozar Vujačić navodi za Srpski telegraf da je razumljivo što se Đilas plaši hapšenja zbog svog minulog rada, pa zato ponovo hoće da postane deo vlasti kako bi sebi omogućio politički imunitet i spasao se od odgovornosti.

- On je navikao da se bogati na grbači građana, što jasno govore ovi pokušaji da se po svaku cenu dođe do vlasti, pa i uz upotrebu sile - tvrdi Vujačić.

Na opasku voditeljke da se sve češće razmenjuju teške reči na obe strane, Vučić kaže da je činjenica da je Đilas lopov.

- Lopov nije teška reč i to je za Đilasa istinita reč. Ja govorim čistim srpskim jezikom šta mislim. Oni je isto upotrebljavaju, ali bez činjenica - istakao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug

Evo o čemu su još pričali: Blokada puteva, upad u institucije, zatvaranje granice kao u Venecueli...

Pošto im nasilni protesti u Beogradu nisu doneli očekivane rezultate, pre svega zbog malog odziva građana, lideri Saveza za Srbiju razrađivali su u nedelju uveče, do kasno u noć, nove scenarije za njihovu radikalizaciju.

Najmaštovitiji je, kako saznaje Srpski telegraf, očekivano bio Boško Obradović, koji je, između ostalog, predložio blokadu saobraćajnica, uključujući i auto-puteve, mostove, ali i pokušaj zatvaranja granice, po ugledu na ono što se dešavalo nedavno u Venecueli.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović za naš list potvrđuje ovaj skriveni plan, uz tvrdnju da će lideri SZS već u narednim danima sigurno izvesti manevar koji bi trebalo nasiljem da ih dovede na vlast.

- Očekivano je da se i ovde sprovede venecuelanski scenario po sličnom metodu kao u toj državi. Očekujem da se Boško Obradović proglasi za predsednika, kao što je to uradio Gvaido, ako je suditi prema onakvom nasilju koje je pokazao ispred Predsedništva. Bilo kakvo zauzimanje prelaza ili blokada saobraćajnica mogu biti deo tog plana, ali su oni svakako ovim poslednjim akcijama pokazali kako je sve čega se dotaknu osuđeno samo na propast - smatra Đukanović.

RepublikaFoto: Public

Anđelković: Politika mu obezbeđuje zaštitu

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je kod Đilasa uočljivo da se obogatio dok je bio na vlasti:

- Ne ulazim u to da li je to legalno ili ne, ali je i u ovim dokumentima očigledna korelacija između posedovanja moći i sticanja bogatstva. Svakako, čovek koji je tako prolazio kroz političku karijeru ima želju da to ponovi, a političko delovanje obezbeđuje mu viši stepen zaštite.

 

TOKOVI NOVCA 
  deficit Beograda 

poslovni prihodi četiri Đilasove firme

(u milijardama dinara)

2008. -8,4 +13,8
2009.  2009.  + 20,4
2010 -36,7 + 27
2011. -54,9 + 33,7
2012.  -63,6 + 40
2013. -64,9 + 45,7
UKUPNO - 248,1 +180,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Miki

19.03.2019 10:27

Vreme je da se drzavi poloze racuni.

Mateja

19.03.2019 10:28

Opozicija zeli da dodje na vlast kako ne bi isplivalo sta su sve radili dok su i sami bili na vlasti.

Nevena

19.03.2019 10:33

Đikiju dogorelo do nokata.

ana

19.03.2019 10:35

Strasno je kada čovek nauci da prisvaja tudju imovinu tj drzavnu i odjednom mu to postane onemoguceno, e to je problem Đilasa.