Stefanović upozorava: Članstvo Kosova u Interpolu bio bi presedan

Autor: Tanjug

Vesti

17.11.2018

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je večeras da bi članstvo takozvanog Kosova u Interpolu bilo pogrešno iz političkih, pravnih i policijskih razloga i da bi takav presedan ugrozio profesionalnost Interpola.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nebojša Stefanović

Stefanović je za RTS, povodom početka zasedanja Generalne skupštine Interpola u ponedeljak u Dubaiju, rekao da Srbija već godinu dana intezivno ukazuje svim državama sveta koliko je pogrešno ukoliko bi se dogodilo da Kosovo postane članica Intepola.

- Pored Rezolucije 1244 i drugi pravni akti koje su Ujedinjene nacije donosile jasno govore da tzv. Kosovo niti je država članica UN, niti je država posmatrač, što je uslov i za clanstvo u Interpolu, a što je potvrdila i Generalna skupština Interpola prošle godine u Pekingu - rekao je Stefanović.

Pored toga, on izražava zabrinutost zbog policijskih razloga, jer bi, kako kaže, moglo bi da dođe do curenja podataka iz Interpolove baze podataka.

 

 

- Postoji i pregršt policijskih razloga gde smo mi zaista zabrinuti da bi moglo da dođe do curenja baza podataka Interpola prema određenim terorističkim strukturama. Baze podataka Interpola koje sadrže detaljne podatke o licima koja se sumnjiče i za najteža krivična dela, pored organizovanog kriminala i za terorizam. Ako bi Kosovo u nekom najtežem zamislivom scenariju postalo deo Interpola mogle bi da procure prema ISIS-u ili nekim drugim strukturama - rekao je Stefanović.

Međutim, kako je rekao, nekada politički razlozi zemalja koje razmišljaju o glasanju za kosovsko članstvo u Interpolu imaju prednost nad profesionalnim razlozima.

- To je još jedan set argumenata na koje hoćemo da ukažemo, da policijski razlozi, da razlozi koji govore da jedna profesionalna organizacija ne sme da dozvoli politizaciju i da bilo kakvi argumenti osim onih visokih standarda profesije ne smeju biti vođeni drugim argumentima. Nekada neke od tih zemalja popuste pod velikim pritiskom kakve sad imaju neke od saveznika tzv. kosovske nezavisnosti, najčešće velike zapadne države i zbog toga jedino smatramo da je potrebno vrlo često podsećati na ovakve vrste argumenata - rekao je ministar.

Nećemo dozvoliti pogrom Srba

Povodom najave Prištine da će formirati vojsku, Stefanović ocenjuje da je užasno opasna pre svega kada je reč o bezbednosti Srba na KiM, ali i da potpuno gazi sve do sada postignute sporazume. 

- Čak i da je reč o proceduralnom procesu, neke forme administrativne prirode ukazuju da ne postoji čvrsta garancija koje smo dobili od NATO-a, EU da tako nešto ne bi smelo da prođe bez podrške Srba - istakao je ministar.

Dodaje da Srbija neće sedeti skrštenih ruku, ali će, kaže, biti ozbiljna i odgovorna kao i uvek.

- Sigurno nećemo dozvoliti bilo kakvu vrstu pogroma ili bezbednosnog ugrožavanja našeg stanovništva - rekao je Stefanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (90)

Loading
Aleksandra

17.11.2018 20:04

U pravu je Stefanovic.

Sara

18.11.2018 07:32

@Aleksandra - Stefanovic je potpuno u pravu.

Laza

17.11.2018 20:05

Svako ko glasa za ulazak Kosova u Interpol treba da zna da glasa za ljude koji su se ili nalazili ili se nalaze na Interpolovim poternicama.

Dzo

17.11.2018 20:09

Nastali bi ogromni problemi a posledice bi bile nesagledive, zato Kosovo ne sme u Interpol.