Kongresmen Ted Po savetuje Trampa: Predsedniče, posetite Srbiju

Autor: Tanjug

Vesti

17.11.2018

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kopredsedavajući Srpskom kokusu u američkom Kongresu, kongresmen Ted Po, uputio je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu, u kom ističe da bi Tramp trebalo da poseti Srbiju, koja, kako naglašava, kao regionalni lider, može da obezbedi trajni mir i prosperitet izgradnjom bližih veza sa transatlantskom zajednicom.

RepublikaFoto: youtube.com/DLX Area 1
Ted Po

- Kao kopredsedavajući Srpskom kokusu u Kongresu, pišem vam kako bih vas ohrabrio da otputujete u zvaničnu predsedničku posetu Republici Srbiji. Nijedan američki predsednik nije posetio Srbiju još od predsednika Kartera. Ta poseta bi nesumnjivo dodatno ojačala američku podršku budućnosti Srbije, kao dela demokratske Evrope u kojoj vlada mir - naveo je u pismu Po, koji je nedavno boravio u Srbiji.

Američki kongresmen napominje da je Srbija od velikog geopolitičkog značaja, s obzirom na to da se "nalazi između dalje integracije sa Zapadom i bližeg usaglašavanja sa Rusijom", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

- Tokom istorije, mir u Evropi je bio određen stabilnošću u uzburkanom regionu Balkana. Srbija, kao regionalni lider, može da obezbedi trajni mir i prosperitet izgradnjom bližih veza sa transatlantskom zajednicom, uz nadu za članstvo u Evropskoj uniji kao krajnjim ishodom. Da bi se postigao ovaj strateški cilj, američka podrška je od suštinskog značaja. Srbija zaslužuje našu podršku. U proteklim godinama, Srbija je radila, rame uz rame, sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv međunarodnog terorizma, a igrala je i važnu ulogu u zaustavljanju protoka ISIS stranih boraca. Smatram da bi trebalo da priznamo doprinos koji je Srbija dala miru i bezbednosti kroz veće angažovanje Sjedinjenih Država, uključujući i izrazito simboličnu posetu aktuelnog američkog predsednika - naveo je Po u pismu Trampu.

Zvanična predsednička poseta, ističe američki kongresmen, u velikoj meri bi unapredila bilateralne odnose, čvrsto utemeljila mesto Srbije u zapadnom društvu i podstakla dodatnu američko-srpsku saradnju.

- Sa poštovanjem Vas molim da ozbiljno razmotrite takvu posetu od suštinskog značaja i da Vaša Administracija pokuša da produbi veze između Vašingtona i Beograda - navodi se u pismu američkog kongresmena Teda Poa upućenog predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (46)

Loading
Marija

17.11.2018 17:52

Tramp treba da poseti Srbiju da bi video kakva je ustvari Srbija zemlja koja svima zeli dobro i sa svima dobru saradnju.

Milos89

17.11.2018 17:54

Bilo bi znacajno za Srbiju kada bi Tramp pristao da je poseti tokom 2019. godine.

ivko

17.11.2018 17:56

Biće nam čast da ugostimo američkog predsednika.

Jelena

17.11.2018 17:59

Poseta predsednika Trampa Srbiji bi bila i od velikog znacaja i upisana u istoriju.