VUČIĆ NA SKUPU MINISTARA KINA +16: Bez podrške Kine, Srbija ne bi uspela da ostvari rezultate!

Autor: Tanjug

Vesti

16.10.2018

07:59 >> 08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, otvarajući Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Treći forum gradonačelnika glavnih gradova zemalja učesnica u tom mehanizmu, da zemlje jugoistočne i centralne Evrope treba međusobno bolje da se povežu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Otvaranje skupa

Vučić je, u svom obraćanju, naglasio da je povezivanje regiona, a danas je od presudnog značaja za napredak povezivanje, ukazao da, kada se pogleda prostor bivše Jugoslavije, može da se vidi da BiH i Srbija nemaju nijedan autoput koji ih spaja, niti prugu, a slično je i sa Crnom Gorom, Rumunijom, nešto bolje sa Bugarskom i Makedonijom.
- Infrastrukturno nismo povezani, iako smo glavni trgovinski partneri - podvukao je on

To su stvari koje, prema njegovim rečima, moramo da ispravljamo.
 

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vučić je još jednom ponovio koliko je podrška Kine važna Srbiji

- Suština je u povezivanju, da menjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, rečnih luka, puteva. Spremni smo da saslušamo u tome savete naših kineskih prijatelja, i da damo pun doprinos projektu "Jedan pojas, jedan put" - rekao je on.

Vučić je istakao da je ono zbog čega su svi okupljeni danas na ovom forumu novi putevi, saradnja i prijateljstvo.


- Želimo da budemo bolji, da se spojimo u jednu celinu ostvarenih naroda - naglasio je on.

Izrazio je uverenje da će biti izgrađeni autoputevi prema Crnoj Gori, BiH, ali i Rumuniji, čime bi napravili značajne pomake u narednom periodu.
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vučić je ukazao da Beograd predstavlja čvorište između istoka i zapada

Vučić je ukazao da Beograd predstavlja čvorište između istoka i zapada, severa i juga i da je on najbolje mesto za novi početak.

Izrazio je zadovoljstvo što će učesnici skupa imati prilike da vide i steknu uvid u naše projekte koji uvode našu prestonicu u red najmodernih gradova na obalama dve divne reke.

- Ljudi obično kada govore o ovim sastancima olako govore samo o kineskim kreditima. Jedni kažu da možemo da se zadužujemo. Ovo je mnogo više od toga. Učestvovali smo u desetinama projekata sa kineskim prijateljima i ostvarili veliku korist -  rekao je on.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Kina je mnogo važna za Srbiju, pre svega u oblasti privrede

Vučić je naglasio da naravno to sve zavisi i od stanja u budžetu, koji je treću godinu zaredom u suficitu.


Istakao je da bez saradnje sa kineskim priajteljima, pozitivnog pritiska da se nešto izgradi, premoste reke, naprave novi putev,i nikada sami ne bismo uspeli.

- Zato sam zahvalan premijeru Li Kećijagnu i posebo predsendiku Ši Ðipingu sa kojim sam imao pet razgovoro do sada i kojem sam zahvalan na ličnom odnosu koji ima prema Srbiji i našem regionu. Zahvalan na infrastrukturknim projektima koje gradimo od Koridora 10, Koridora 11, kako železničkog, tako i putnog, te i izgradnje nove pruge Beograd-Budimpešta koja će postati čvorište razvoja železničkog saobraćaja u centralno istočne Evrope - objasnio je on.
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zorana Mihajlović, Li Sjaopeng i Aleksandar Vučić

Vučić je kazao da to ne bi bilo moguće bez posvećenog rada predsednika Šija, kojem je preneo pozdrave iskrenog prijateljstva u nadi da će do sredine iduće godine ponovo moći da ga dočeka u Beogradu.

Srbija sa Kinom, prema njegovim rečima, ima razvijene odnose u svim drugim oblastima.

Podsetio je na značaj Kine po srpsku privredu istakavši da je Kina, u trenutku kada je železara propadala kupila to preduzeće, a predsednik Ši posebnu pažnju je ukazao tom projektu.

- Kada smo misli da treba da platimo 100 miliona evra da je uništimo, Kinezi su je preuzeli i sada zapošljavaju 5.000 radnika, daju veće plate nego mi. Kineska kompanija postala je strateški partner Srbije i u rudniku bakra na istoku Srbije. Broj kineskih investitora neprestano raste. Očekujemo ulaganje od milijardu dolara u Zrenjaninu. Učešće u programu "Jedan pojas, jedan put" svima donosi koristi - podvukao je on.

Bez podrške Kine Srbija ne bi uspela, kako je rekao, da ostvari odlične ekonomske rezultate, te da nas Peking na pozitivan način terao da unapređujemo svoju saradnju.

Rekao je da želi da uvećamo i broj kineskih turista, koji je i dalje, iako ima rasta, nedovoljan.

- Želimo da njihov broj utrostručimo, da upoznaju našu zemlju, ali neće samo našu. Oni hoće da dođu u Beograd, da mogu da obiđu odmah Budvu i Podgoricu, Sarajevo i Banjaluku, Skoplje i Ohrid, Rumuniju, Zagreb i Dubrovnik. Važno je da budemo što bliži jedni drugima - istakao je on.

Na kraju zamolio je predstavnike kineske države da prenesu pozdrave predsedniku Šiju i da mu se zahvale na svemu što je uradio za našu zemlju.

- Ja sam mali lider, jedne male zemlje i ne krijem zahvalnost Kini, već to govorim javno. Uveravam ga da neće naići na bolji doček, nego u Srbiji - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (144)

Loading
Sasa

16.10.2018 08:07

Samit u Beogradu je vazan, jer je on poziv drugim kineskim investitorima da dodju u Beograd.

Mira

16.10.2018 08:07

Kina u nasem gradu postaje najznacajniji investitor.

Borko

16.10.2018 08:10

Naša zemlja se razvija a to bi trebalo da dovede nove investitore.

zoki

16.10.2018 08:10

Beograd je danas izlog sveta,centar znacajnog medjunarodnog skupa.To je veliko priznanje za Srbiju i predsednika Vucica.