ŠIPTARSKI UPAD NA SEVER KIM, ŠTA ZA SADA ZNAMO: 8 činjenica o novoj besramnoj provokaciji Prištine

Autor: Republika

Vesti

29.09.2018

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici kosovskih specijaln ih jedinica ROSU - njih oko 80 - upali su danas na Sever Kosova naoružani dugim cevima i opkolili hidroelektranu Gazivode. Ukoliko ste propustili ono što se danas događalo na KiM, portal Republika.rs donosi vam osam ključnih činjenica o ovoj besramnoj provokaciji koje morate znati.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

8. Akcija trajala nekoliko sati

Akcija je počela u prepodnevnim časovima i trajala je do nešto posle 14 sati. Pripadnici ROSU vezali su i maltretirali zaposlene u hidrocentrali Gazivode. Takođe, ROSU je i hapsio Srbe, a među uhapšenima su, kako je otkrio direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, i Nemanja Milovanović, Miloš Milić, radnici Centra za ekologiju i sport, kao i građevinski radnici Nikola Jurović i Nenad Galjak.

7. KFOR (ne)obavešten

Glavni portparolm misije KFOR Vinćenco Graso izjavio je u trenutku pokretanja akcije da ta misija o tome nije bila obaveštena.

RepublikaFoto: facebook.com/indeks.online
Provokator: Tači se šepuri na gliseri

6. Tači se vozikao gliserom

Da je reč o besramnoj provokaciji Prištine svedoče i reči takozvanog kosovskog predsednika Hašima Tačija koji je posle upada ROSU došao na gazivode, "kako bi se provozao čamcem".

- Danas, nakon ove posete provozaću se čamcem ovim prelepim i jedinstvenim mestom. Bila je posebna emocija provesti nekoliko sati na jezeru - bez srama je izgovorio Tači. 

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Foto: Ilustracija

5. Vučić naredio - Vojska u stanju najviše borbene gotovosti

Po naređenju vrhovnog komadantra predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije stavljena je u stanje najviše borbene gotovosti.

To je saoštio Ministar odbrane Aleksandar Vulin.

- Naređenje Vrhovnog komandanta je i dalje na snazi i dok je tako Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije - rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.  

RepublikaFoto: Republika
Osudio upad ROSU: Goran Vesić

4. Oštre reakcije

Na najnoviju provakaciju Prištine reagovali su kako političari iz Beograda tako i predstavnici iz Prištine. Između ostalih, upad prištinskih specijalnih jedinica osudili su Marko Đurić, Aleksandar Vulin, Goran Vesić, Aleksandar Antić, Dragan Marković Palma i mnogi drugi, o čemu detaljno možete čitati na našem portalu.

Sa druge strane, od prištinskih političara reagovao je Aljbin Kurti, koji je poručio da "Tači ugrožava kosovsku nezavisnost."

3. Barikade iz predostrožnosti

Kod Zubinog Potoka grupa Srba podigla je barikadu, blokirajući put iz pravca Mitrovice ka Zubinom Potoku reagujući na taj način na napad jedinica ROSU na jezero i branu Gazivode.

Srbi ističu da su se na ovaj čin odlučili iz straha, jer strahuiju da bi se tokom noći mogle dogoditi slične provokacije. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Mogerini i Vučić

2. Upitan nastavak Briselskog dijaloga

Kako je saoštio Marko Đurić, današnjim upadom ROSU u pitanje je doveden dalji nastavak briselskog dijaloga.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Govoriće na konferenciji za medije: Aleksandar Vučić

1. Vučić se obraća u 21 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima na Kosovu i u ostatku Srbije u 21 časova, što je takođe potvrdio direktor kancelarije za KiM Marko Đurić

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Nina

29.09.2018 16:15

Siptari se ponasaju sramno....

Laki

29.09.2018 16:15

Neodpustivo ponasanje siptara....

Mladen

29.09.2018 16:20

Ma tek ce da rade sta hoce.

milos

29.09.2018 16:23

Ove provokacije su prevrsile meru.