SKOT PREGOVARA SA PARAMAUNTOM: Holivud pravi film o Draži!

Vesti

24.09.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priča o srpskim herojima iz Drugog svetskog rata mogla bi uskoro da dobije filmski epilog, i to u holivudskoj produkciji! Američki ambasador Kajl Skot predložio je čuvenom studiju "Paramaunt pikčers" da snimi film o spasavanju više od 500 američkih pilota u selu Pranjani kod Čačka 1944. godine, poznatoj kao operacija "Halijard".

Foto: youtube.com/The Darco
Draža Mihajlović

Pilote koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije spasli su meštani ovog sela u saradnji sa vojskom generala Dragoljuba Mihailovića, pa se pretpostavlja i da bi neka od holivudskih zvezda dobila ulogu generala Draže.

 

MISIJA "HALIJARD"

Skot je rekao da o ovoj herojskoj misiji zasad svedoči desetominutni dokumentarac i preporučio Holivudu da uradi dugometražni film.

Srbi su tu pokazali najbolje što čovečanstvo može da pokaže

- Ljudi iz "Paramaunta" trenutno snimaju film u Beogradu i preporučio sam im da pročitaju knjigu Gregorija Frimena "500 zaboravljenih", koja govori o misiji "Halijard". Sve je bazirano na istini i sa puno emocija, što je i preduslov za dobar film. Srbi su tu pokazali najbolje što čovečanstvo može da pokaže - dali su sve od sebe da pomognu nepoznatom strancu kada su videli zlo - ispričao je Skot povodom obeležavanja 74. godišnjice misije "Halijard".

JEDNA OD NAJUSPEŠNIJIH SPASILAČKIH MISIJA

Operacija "Halijard" ili "Vazdušni most" smatra se za jednu od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova. Spasavanje više od 500 američkih pilota koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije izvedeno je u saradnji sa vojskom generala Dragoljuba Mihailovića. Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine. I danas postoje fotografije vojnika koji u senu, na tavanima i u ambarima, čekaju evakuaciju.

On je položio vence na Galovića polju u Pranjanima i svojim istupom još jednom potvrdio promenu kursa američke politike prema Srbiji.

Da je Skotova ideja zanimljiva, smatraju i u holivudskom studiju. Ipak, u distributerskoj kući "Paramaunt" u Srbiji kažu da još nema zvaničnih informacija o snimanju, ali da će, čim ih bude, rado obavestiti javnost.

Za ideju američkog ambasadora pročulo se čak i u samim Pranjanima. Meštanin ovog sela Svetozar Papić, čija je majka učestvovala u spasavanju američkih pilota, kaže da tako neverovatna istorijska priča mora biti predstavljena svetu.

RepublikaFoto: Tanjug
Kajl Skot

PILOTI POSETILI PRANJANE

- Moja majka Pavlija Papić, devojačko Janković, imala je tada 19 godina. Naša kuća je blizu aerodroma i ona je među prvima pritekla u pomoć. Zbrinula je tri pilota. Nije znala engleski, ali se trudila da pomogne. Tada nismo imali česmu, pa je trčala do izvora da im donosi svežu vodu i umiva ih - priča Papić.

Najdirljiviji trenutak usledio je pre 10 godina, kada su isti ti piloti posetili Pranjane.

- Jedan od njih je prepoznao moju majku. Odmah su se zagrlili i počeli da plaču - priseća se Svetozar i dodaje da su mnogi posećivali selo u želji da snime film, ali da bi posle predloga Skota ova ideja konačno mogla da zaživi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading