FRANCUSKI PREDSEDNIK BESNI NA ŠIPTARE! Zbog NJEGA Makron stopira najavljeno ukidanje viza Kosovu

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

22.09.2018

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron ozbiljno razmišlja da stopira najavljeno ukidanje viza lažnoj državi Kosovo zbog toga što su nedavno uhapsili i šikanirali humanitarca Arnoa Gujona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako prenose diplomatski izvori Informera, Francuska još nije definitivno odlučila da li će na zasedanju Evropskog saveta podržati "beli šengen" za Prištinu, uprkos preporukama Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Pariz svoje dvoumljenje pravda strahom od velikog broja ilegalnih migranata, ali jedan od razloga jeste i skandalozna tortura kroz koju je Gujon nedavno prošao na takozvanoj granici Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron ozbiljno razmišlja da stane na put šiptarskom ponašanju

Prema rečima izvora, Gujonove žalbe francuskoj administraciji lako mogu da urode plodom.

- Francuzi ne mogu da narede Prištini šta da radi, niti mogu da je direktno nateraju da ukine zabranu ulaska za Gujona. Ipak, mogu da ih kazne time što neće podržati viznu liberazlizaciju, čime bi naneli ozbiljan politički udarac kosovskim političarima. To bi ujedno bila i poruka da ne mogu nekog zabraniti, pogotovo ne poznatog humanitarca, samo zato što pomaže Srbe i priča o realnom stanju na Kosovu. Naravno, ta odluka je i posledica straha da će ukidanje viza doneti veliki talas ilegalnih migranata u Francusku... - prenosi izvor, zapadni diplomata koji je insistirao na anonimnosti. 

RepublikaFoto: Tanjug
Arno Gujon jedan od razloga stopiranja procesa

I dok se Arno Gujon juče nije oglašavao ovim povodom, šef Centra za razvoj međunarodnih odnosa Stevica Deđanski kaže da nije siguran da Francuska može bilo šta da uradi za srpske prijatelje.

- Ako je vest tačna, onda je to samo zato što se boje da će im ilegalni imigranti sa Kosova poremetiti život, jer znaju albanski teroristički i plemenski mentalitet. Pravi odnos Francuske prema Srbima i Šiptarima je Bernar Kušner, albanski lobista i pokrovitelj "Žute kuće", u kojoj su ljudima vadili organe. Dokle god je taj čovek uvažen u francuskom društvu, neće biti mesta za Gujone koji vole Srbe. Ipak, voleo bih da nas stvarnost demantuje... - podvlači Deđanski.

Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za KiM, kaže da iskreno želi da građani na Kosovu konačno dobiju mogućnost da putuju bez viza u zemlje šengenskog prostora, ali...

- Razumem one koji smatraju da je samoproglašeno Kosovo i dalje visoko kriminalizovana sredina, te da postoje bezbednosni rizici zbog jačanja verskog ekstremizma. Prema inostranim izveštajima, na Kosovu imate stotine povratnika iz ISIS, sa tendencijom rasta i neće biti iznenađenje ako neke evropske administracije odlože davanje bezviznog režima Prištini - ističe Kozarev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading