DAČIĆ U NJUJORKU NA DEBATI UN: Na sastanku i sa Trampom!

Autor: Tanjug

Vesti

22.09.2018

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boraviće u Njujorku od 22. do 28. septembra kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić boraviće u Njujorku

Šef srpske diplomatije učestvovaće na brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN-u, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja. 

Planirano je i njegovo učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, poput Samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj koje organizuje generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš. 

Učestvovaće takođe na sastanku na temu svetskog problema droga kojim će predsedavati američki predsednik Donald Tramp, kao i na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp na sastanku na temu svetskog problema droga

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i regionalnih sastanaka na kojima će učestvovati šef srpske diplomatije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanak Centralno-evropske inicijative, sastanak ministara inostranih poslova država Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i neformalni ministarski sastanak Američko-jadranske povelje.

Učešće na generalnoj debati i pratećim skupovima u UN-u biće prilika i za brojne bilateralne susrete šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN-a, koji će, kako se navodi u saopštenju MSP, biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM. 

Pored unapred dogovorenih zvaničnih susreta, događaji u UN-u će biti prilika i za realizaciju kraćih neformalnih bilateralnih susreta u cilju lobiranja za prioritetne nacionalne interese. 

Takođe, planirani su susreti sa pojedinim zvaničnicima i predstavnicima Ujedinjenih nacija koji su prilika da se još jednom istakne značaj koji UN imaju za Srbiju kada je reč o zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da se istakne važnost nastavka saradnje i dijaloga sa UN u vezi s pitanjima svim pitanjima od značaja za region u narednom periodu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading