STARIM STUDENTIMA JOŠ GODINU DANA DA ZAVRŠE STUDIJE

Autor: Tanjug

Vesti

21.09.2018

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stari studenti dobiće još godinu dana da završe studije, i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su danas na dnevnom redu Skupštine Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji je došao do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućemo da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević u Skupštini Srbije.

Produženje će dobiti studenti koji su fakultet upisali po starom planu i programu, koji su školovanje morali da završe do 30. septembra, ali i "bolonjci" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje studije.

Veza obrazovanja i privrede

Šarčević je obrazlažući izmene zakona rekao da se one donose jer su stvoreni uslovi za povećanje delatnosti visokog obrazovanja, takođe da bi se ostvarila bolja veza privrede i društva u celini, zatim da se utiče na unapređenje funkcionalnog znanja studenata i poveća njihova zapošljivost.


Izmenama je predviđeno da se mogu raditi vanredni nadzori kad je u pitanju Komisija za akreditaciju, a ne samo u redovnim ciklusima.

- Imali smo i problem mobilnosti studenata i prenošenja njihovih poena, tako da je jako bitno da se to pitanje reguliše zbog međunarodne mobilnosti - rekao je Šarčević.

Takođe, izmenama zakona, utvrđuje se i formiranje Saveta poslodavaca, zbog jače veze privrede i visokog obrazovanja, objasnio je ministar.

Novina je i uvođenje menadžera na akademije strukovnih studija i visoke škole. Izmenama zakona predviđeno je da se na stranim visokoškolskim ustanovama uvedu lektori srpskog jezika.

Ministar je rekao da je bitno bilo i povezati zakon o visokom obrazovanju sa zakonom o nacionalnom okviru kvalifikacija.


Rekao je i da se u zakonu dodaje i član koji se odnosi na to da se Univerzitet u Beogradu na 210. godišnjicu postojanja proglasi visoskošlkslom ustanovom od nacionalnog značaja.

Smena direktora

Šarčević je tokom skupštinske rasprave o ovom zakonu čija je tema bila i sadržina đačkih udžbenika iz istorije i književnosti, rekao da taj posao ne radi ministarstvo već da je u nadležnosti Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.

- Smenom direktora Zavoda stvari su počele da se popravljaju - rekao je Šarčević.

On je dodao da su prvi i peti razred reformski i da sada postoje novi digitalni udžbenici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading