PROMENE U MINISTARSTVU FINANSIJA: Mali smenio Dinkićevog milionera

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

19.09.2018

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije razrešila je Nenada Mijailovića, državnog sekretara u Ministarstvu finansija, koji je svoj funkcionerski staž počeo još kao kadar G17.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Presekao: Siniša Mali

Reč je o čoveku koji je bio jedan od najplaćenijih državnih službenika, mesečno je zarađivao oko 500.000 dinara, a iako u odluci zvanično piše da je to urađeno na njegov lični zahtev, nezvanično on ipak nije dobrovoljno otišao sa te pozicije.

Naime, on je na ovaj gest bio primoran od strane vrha SNS, čijoj se kadrovskoj listi priklonio nakon silasaka sa vlasti Mlađana Dinkića, njegovog političkog mentora. Razlog za Mijailovićevo pomeranje čelni ljudi Vučićeve partije našli su u nekim negativnim efektima afera koje se vezuju za njegovo ime, pre svega oko naglog bogaćenja i nerazjašnjenih okolnosti kupovine državne vile za 410.000 evra u Diplomatskoj koloniji, ali i nekih konceptualnih razlika u definisanju ciljeva fiskalne i poreske politike sa novim ministrom finansija Sinišom Malim.

Ipak, silazak sa ove državne funkcije neće se mnogo odraziti na džep ovog čoveka, na njoj je zarađivao "samo" 90.324 dinara, jer mu je ostala mnogo plaćenija pozicija predsednika Odbora skupštine akcionara NIS, za koju mesečno prima 398.000 dinara.

Doduše, i ova primanja su mu znatno smanjena, jer je 2013. godine kao član Odbora direktora NIS-a imao platu od čak 943.989 dinara, tako bar piše u podacima Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da je još prošle godine, nakon što je u javnosti otkriveno da je Mijailović na ime svoje supruge kupio vilu u Diplomatskom naselju, bilo pokušaja da se on smeni.

- To, međutim, nije dozvolio tadašnji ministar finansija Dušan Vujović, kome je Mijailović bio desna ruka. On nije bio pod partijskom kontrolom SNS, i mogao je da odoli njenim pritiscima i nije se odrekao usluga nekadašnjeg mladog lava Dinkićeve partije, koji ga je 2009. godine postavio na državne funkcije. S druge strane, Mali važi za čoveka koji poštuje mišljenje SNS i zato ga nije bilo teško ubediti da se odrekne usluga Mijailovića, jer ima i drugačiji koncept vođenja državnih finansija. Da se ne bi dizala velika prašina u javnosti, njih dvojica su se dogovorili da ne dođe do klasične smene već da Mijailović sam traži da bude razrešen sa funkcije državnog sekretara - objašnjava naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stevica L

20.09.2018 06:51

Njegovo ministarstvo je, zajedno sa nekoliko uprava, prepuno stetocina iz G17. Ista je slika u svim institucijama koje je nekada osnovao ili "drzao" G17.

sinisa t

20.09.2018 07:03

Samo on zna koliko mu je od tih 500K ostajalo para posle uplate "doprinosa" tadasnjoj stranci (G17). Oni su bili poznati po tome da su za sva unosne polozaje imali visoke tarife (procenat za stranku).