VUČIĆ I SI ĐINPING ZA ISTIM STOLOM: Kineski lider prihvatio poziv - DOLAZIM PONOVO!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

18.09.2018

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Pekingu sa predsednikom Kine Si Ðinpingom. To je peti susret srpskog i kineskog lidera u poslednje tri godine, a Kina se u tom periodu snažno angažovala na velikim investicionim projektima u našoj zemlji

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Si Đinping

- Počastvovan sam što sam danas ovde. To predstavlja veliku nadu za naš narod. Rekli ste da inicijativa "Jedan pojas, jedan put" ne donosi samo plodove kineskom narodu već i svim učesnicima inicijative. Srbija ubire plodove na tom putu. Zato NR Kina i narod uzivaju ogromno poverenje u Srbiji. Zahvalni smo vam na svakoj vrsti podrske, na investicijama, ali sa druge strane Srbija predstavlja čeličnog saveznika i prijatelja Kini - rekao je Vučić obraćajući se kineskom predsedniku.

- Nadamo se da ćemo nešto od inovativnih projekata uspeti da razvijamo, uz vašu pomoć. Znam da sam iz male zemlje i malog naroda, znam da imate mnogo posla na globalnom nivou, moja jedina molba je da vam uručim poziv i da vas molim da dođete ponovo u Srbiju - rekao je Vučić.

Si Ðinping privatio poziv da ponovo poseti Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je kineski predsednik Si Ðinping privatio poziv da ponovo poseti Srbiju. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Uradio sam ono što sam obećao. Predsednika Sija dva puta sam pozvao, a on je treći put dao nalog ministru spoljnih poslova da pripremi dolazak, što znači da će da dođe - rekao je Vučić posle razgovora sa kineskim predsednikom. 

- Želim da vas vidimo u Srbiji, Srbija ima najblju saradnju sa Kinom - poručio je Vučić Siju. 

On je rekao da je razgovor bio dug i da se za njega dugo pripremao posle posete Kosovu i da je za to živeo i za to se spremao, ali i da je imao veliku tremu. 

Predsednik je rekao i da je Si istakao da "ko tako i toliko kuca na vrata, ta vrata se na kraju otvore". 

Vučić je rekao i da je od Sija dobio poziv za drugu sesiju "Jednog pojasa, jednog puta", u aprilu iduće godine. 

Predsednik Si Đinping potvrdio je Vučiću da je Srbija je čelični prijatelj Kine.

- Prvi međunarodni forum "Jedan pojas, jedan put", gde ste bili naš gost, zaista je naišao na pozitivne reakcije svih strana. Zato će u aprilu biti drugi forum, 40 lidera zemalja. Ja vas sada pozivam na taj forum. Lično sam samo dvojici ljudi uručio ovaj poziv - Putinu i vama - rekao je Si.

Predsednici Srbije i Kine potpisali su dva značajna sporazuma - okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i Kine o obezbeđenu koncesionog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i ugovora o državnom koncesionom zajmu za projekat izgradnje obilaznice oko Beogarda na autoputu, deonica most reko Save kod Ostružnice - Bubanj Potok.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (64)

Loading
Eliot 07

18.09.2018 10:08

Drzavnik ovakvog kalibra kada prihvati da ponovo dodje nije mala stvar.

Mara

18.09.2018 10:09

Celicni saveznik i prijatelj Kini, bas kao i oni nama, sto su i pokazali tokom ove posete.

Zdravko

18.09.2018 10:11

Si Đi Ping se pokazao ko iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda i hvala mu na tome.

bata

18.09.2018 10:12

Sa nestrpljenjem ocekujemo posetu Predsednika Kine