RAMA: DELIMO KOSOVO, ako Tramp kaže! Ko se protivi pregovorima o razgraničenju je NEZREO!

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

15.09.2018

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Albanije Edi Rama poručio je liderima privremenih institucija u Prištini da će, ako to zatraže SAD i predsednik Donald Tramp, morati da pristanu na podelu Kosova i razgraničenje sa Srbijom, javljaju mediji u Tirani

Edi Rama

Rama je, posle sastanka sa predsednikom i šefom parlamenta lažne države Kosovo Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, rekao da je "neozbiljan svako ko se protivi pregovorima o razgraničenju kao rešenju kosovskog problema".

Glavni pregovarači

Prema Raminim rečima, svi Albanci imaju dužnost da podržavaju tzv. Kosovo kada su u pitanju korekcije granica.

- Svako ko odbija da raspravlja o pitanju granica smatra se nezrelim. Na kosovskim vlastima je da rade na platformi za dijalog. Ja sam poslednji koji to komentariše, zato što na Kosovu već traje debata o jednoj ideji, a ne platformi... Albanija ima obavezu da podržava Kosovo i sačekaćemo da vidimo šta će oni da odluče. Oni moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možda neće ponoviti narednih 30 godina. Albanci moraju da diskutuju kao pravi muškarci, uz konsenzus, a ne samo da bi stvarali međusobne sukobe... - rekao je Rama, što su albanski analitičari odmah 'pročitali' kao podršku planu o podeli Kosova, za koji se u poslednje vreme sve otvorenije zalaže i administracija predsednika Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović potvrđuje da je Amerika 'alfa i omega' svega što se dešava na Kosovu.

- SAD su okupirale Kosovo i stvorile tu kvazidržavu. Trebalo je odavno samo sa njima da razgovaramo, a ne sa Albancima. Oni su samo podizvođači radova, oni samo izvršavaju ono što Vašington preseče i što odgovara njegovim geopolitičkim interesima. U ovom trenutku SAD su angažovane u naporu da istisnu ili oslabe uticaj Rusije i eventualno Kine na Balkanu. I zato su spremne da Srbiji ponude primamljiviji mamac, odnosno da dobije jedan deo Kosova. Važno je da sačekamo, jer vreme sada radi za nas, a ne više za Albance... - podvlači Jovanović.

Njegov kolega Živadin Jovanović ocenjuje da su Amerikanci važniji faktor rešavanja kosovskog problema od EU i Evrope.

- Srbija je danas ključni partner Amerike na Balkanu, a ne neko drugi. Mi želimo najbolje odnose sa SAD, uz veće razumevanje naših interesa u vezi sa Kosovom. Oni koji su bili vezani za Klintona i koji su mu dizali spomenike sada pokušavaju da se dodvore novoj administraciji, novim ljudima, jer znaju da više nemaju ni ugled ni uticaj. Zato Rama predvodi tu konstruktivnu liniju prema Vašingtonu i upućuje im komplimente - objašnjava Jovanović.

Na drugoj strani, Dušan Janjić iz Foruma etničkih odnosa ističe da je Rama uključen u razgovore o razgraničenju već dve godine.

- Amerikanci imaju drugačiji stav od Rame. Oni su za prilagođavanje granica uz demarkaciju. Ovo ipak nije ono na čemu je Rama radio i što je objavljeno u Americi kao mapa. On poslednjom porukom pere sebe, jer je u velikoj krizi zbog američkih pritisaka. Nekada je bio njihov čovek, ali sada više nije. Demokratska stranka u Albaniji je u usponu i on gubi izbore. Zato sada pokušava sebe da izvuče iz odgovornosti za podršku ideji o razmeni teritorija, kao i Hašim Tači - zaključuje Janjić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading