BOR POSTAJE MALA KALIFORNIJA: Najveće ležište zlata u Srbiji iskopaće Kinezi

Vesti

14.09.2018

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je do sada uložila oko tri milijarde dolara u projekte u našoj zemlji. Najpre 1,46 milijardi u borski gigant RTB, a potom i 1,41 milijardu dolara za preuzimanje kanadske kompanije "Nevsun risorsiza", vlasnika prava na istraživanje borskog ležišta bakra i zlata.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

DIŽU OKRUG NA NOGE 

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, nije krio zadovoljstvo proširenjem saradnje sa kompanijom "Ciđin" i najavio da će kupovinom "Čukaru peki" Bor postati "mala Kalifornija". On je istakao i da se to uklapa u strategiju ove kompanije da poveća proizvodnju iz sopstvenih ruda u Srbiji, čime će povećati prihode i dići na noge ceo Borski okrug.

- Reč je o izuzetno ozbiljnoj kompaniji, sa velikim prihodom, velikim obrtom kapitala i velikom dobiti. Poseduju vrhunske stručnjake, od geologa do ekonomista i analitičara. Presrećan sam što su baš oni došli u Srbiju i u RTB Bor, a kupovinom "Čukaru peki" Bor će postati "mala Kalifornija" - poručio je za naš list Blagoje Spaskovski i zahvalio predsedniku Vučiću na svemu što je omogućio.

1,41 milijardu dolara platili Kanađanima samo preuzimanje prava na istraživanje borskog ležišta

"Ciđin", dodaje on, jedna je od retkih kompanija koja je odmah naglasila da neće smanjivati broj zaposlenih.

- Zamislite kakva je to kompanija kad su prvo rekli: "Nećemo otpuštati radnike." Njihov primarni cilj je da što pre povećaju proizvodnju iz sopstvene rude, koja sada iznosi milijardu i 400 miliona tona, da povećaju prihod i učešće RTB Bor u BDP države - napominje Spaskovski.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor

OGROMNA ULAGANJA

"Čukaru peki" kod Bora, jedno od najbogatijih nalazišta zlata i bakra u svetu, konačno će biti eksploatisana kao pravi rudnik! Procenjuje se da poseduje najmanje 300 tona zlata i 14 miliona tona bakra. Posle ovoga više nema sumnje da Kinezi planiraju zaista ogromna ulaganja u istočnu Srbiju.

Zamislite kakva je to kompanija kad su prvo rekli: "Nećemo otpuštati radnike" - Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor

- Na projektu "Čukaru peki" u Srbiji nameravamo da brzo razvijamo gornju zonu i u njoj otpočnemo proizvodnju, kao i da nastavimo da unapređujemo i definišemo prvoklasne potencijale donje zone - najavio je Čen Đinghe, predsednik kompanije "Ciđin".

Ponuda koja se ne odbija

Kanadska kompanija "Nevsun" imala je prava samo na istraživanja "Čukaru peki", ali nikada nisu dobili i dozvolu za eksploataciju zlata i bakra. Na tom području su do sada otkrili ležište od 900.000 tona bakra i 70 tona zlata. Planirali su i da od 2020. do 2022. ulože 590 miliona dolara za izgradnju glavnog postrojenja rudnika, ali je kineska ponuda od 1,41 milijarde dolara za preuzimanje bila suviše dobra da bi je odbili.

O "CIĐINU"

10 milijardi dolara vrednost "Ciđin majning" na berzi
63 odsto udela imaju u RTB Bor
1,46 milijardi dolara uložiće u borski gigant
350 miliona dolara investiraće za dokapitalizaciju RTB Bor
200 miliona dolara uložiće u rešavanje "istorijskih dugova"
RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

O BOGATSTVU ISPOD BORA

300 tona zlata nalazi se u donjoj zoni ležišta "Čukaru peki"
14 miliona tona bakra je u njoj
200 tona zlata iskopano u RTB Bor za proteklih 100 godina
5 miliona tona bakra iskopano u istom periodu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading