ODBIJEN MLADIĆEV ZAHTEV ZA IZUZEĆE SUDIJA: Unapred utvrdili generalovu krivicu za genocid u Srebrenici

Autor: Republika

Vesti

13.09.2018

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Džozef E. Čiondo Masanče odbio je danas kao neosnovan zathev haškog tužilaštva koje je tražilo da se poništi odluka o izuzeću trojice sudija iz apelacionog veća u procesu protiv generala Ratka Mladića.

Ratko Mladić

U svojoj odluci koju je danas objavio Mehanizam krivičnih sudova u Hagu, sudija Masanče je naveo da zahtevu tužilaštva nedostaju legalni (zakonski) osnovi, imajući u vidu da statut Mehanizma ne dozvoljava žalbe na odluke predsednika Mehanizma ili tročlanog sudskog veća.

U pitanju je nedavna odluka kojom je sudija Žan Klod Antoaneti usvojio argumente Mladićeve odbrane da bi sudije Teodor Meron, Karmel Ađijus i Liju Daćun mogle da budu pristrasne prilikom odlučivanja o žalbi Mladića na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, jer su učestvovale u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su Mladiću podređeni oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

U tim presudama, po odbrani, sudije Meron, Ađijus i Daćun su unapred utvrdile i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Antoanetijeva odluka suprotna sudskoj praksi i tražilo da predsednik Mehanizma sudija Meron imenuje tročlano sudsko veće koje će ponovo odlučivati o Mladićevom zahtevu za izuzeće.

Sudija Adijus predsedavao je većem tribunala koje je izreklo osudujuću presudu grupi oficira VRS predvodenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, osuđenim na doživotni zatvor zbog Srebrenice.

Sudija Meron predsedavao je žalbenim većem tribunala koje je potvrdilo prvostepenu osudujuću presudu i doživotnu zatvorsku kaznu generalu VRS Zdravku Tolimiru zbog genocida u Srebrenici, kao i žalbenim većem koje je generala VRS Radislava Krstića osudilo na 35 godine zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Kineski sudija Daćun bio je predsedavajući u procesu protiv oficira VRS Vidoja Blagojevića koji je zbog zločina u Srebrenici bio osuđen na 15 godina zatvora.

Meron je bio dugogodišnji predsednik tribunala, a sada je predsednik rezidualnog Mehanizma, pravnog naslednika Tribunala.

Umesto njih, sudija Antoneti je u apelaciono veće postavio sudije Emparani Mami Ričard Radžonson, Priska Matimba Nijambe i Geberdao Gustave Kam.

Osim sudije Nijambe, koja se protivila osudujućoj presudi generalu VRS Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici, dvojica novoimenovanih sudija nisu imale iskustvo u procesima za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, ali su sudile za zlodela u Ruandi, preneli su mediji.

Mladić je osuđen na doživotni zatvor u novembru prošle godine pred zatvaranje Tribunala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading