ČEPURIN: Srbija ima podršku Rusije u rešavanju pitanja KiM!

Autor: sputniknews.com

Vesti

10.09.2018

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da se Rusija solidariše sa težnjom Srbije da pronađe rešenje za pitanje Kosova i Metohije u okviru Ustava i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, prenosi "Sputnjik".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Čepurin i Aleksandar Vučić

- I mi smo spremni da podržimo kompromise koje će narod prijateljske nam Srbije smatrati prihvatljivim. Inicijativa i definicija stava je na Srbiji, a uloga Rusije je u mogućoj pomoći na zahtev srpske strane - rekao je Čepurin.

On je istakao da je važno to što sve više zemalja razmišlja o povlačenju priznanja samoproglašenog Kosova.

- Prvi vesnici su Surinam, Sao Tome i Prinsipe, a u junu je priznanje povukla i Liberija - rekao je Čepurin za časopis Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa.

Kosovo deo Srbije

Podsećajući na Rezoluciju 1244, prema kojoj je Kosovo deo Srbije, on je rekao da ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir.

- Ali, de fakto, samoproglašena 2008. godine lažna država Kosovo danas postoji sama po sebi, ona je odvojena od osnovne Srbije kvazigranicom - administrativnom linijom - rekao je Čepurin.

On je ocenio da je samoproglašeno Kosovo možda najsiromašniji i najkriminalniji deo južne Evrope.

- Droga, šverc, najveća američka baza `Bondstil`, oružje, izbeglice. Jedni beže ili stradaju, a drugi profitiraju - rekao je ambasador Rusije u Beogradu.

Rusija nikada neće priznati Kosovo

Upitan o zvaničnom odnosu Rusije prema kosovskom problemu, on je odgovorio da Rusija ne priznaje Kosovo i da se strogo pridržava Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

- Samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije pokrajine Kosovo i Metohija - rekao je Čepurin, dodajući da ta odluka mora da bude donesena "bez drskog pritiska Zapada na Beograd".

On je istakao da Rusija pozdravlja vojnu neutralnost Srbije, njeno odbijanje da se pridruži NATO, kao i čvrst stav o tome da se ne priključi uvođenju antiruskih sankcija.

- To nije volja nekog lidera. To je stav većine srpskog naroda. Svaki lider koji postupi drugačije ovde neće ostati na vlasti - ocenio je Čepurin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Bojana

10.09.2018 20:10

Hvala Rusiji što pruža aktivnu i svestranu podršku Srbiji!

Veljko M

11.09.2018 05:21

@Bojana - Bojana:Rusija je iskreni prijatelj Srbije i mi smo joj na njenoj podršci zahvalni.

jelena

10.09.2018 20:10

Bratska Rusija je veliki srpski saveznik. KiM su pitanje gde je strateška podrška Rusije od ključnog značaja za Srbiju!

Bora

10.09.2018 20:33

Srbija uvek moze da racuna na podrsku Rusije!