AKO UHAPSE VUČIĆA, SRBIJA S VOJSKOM ULAZI NA KOSOVO!

Autor:

Vesti

07.09.2018

03:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik skupštine samoproglašene države Kosovo Kadri Veselji preti da će uhapsiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da će proći isto kao Marko Đurić, direktor Vladine Kancelarije za KiM, kog su prištinske vlasti pretukle i ponižavale u martu u Kosovskoj Mitrovici. S druge strane, iz Beograda se mogu čuti poruke da bi u slučaju ikakvog incidenta Srbija poslala vojsku i policiju na Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić u smotri srpskih vojnika

Veselji je, naime, rekao da je Priština izdala dozvolu za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da ta odluka, u slučaju destabilizacije, može biti i promenjena.

Stefanović: Brine me ćutanje međunarodne zajednice i pokušaj pravljenja lažne jednakosti

- Ako odlučimo da ne dođe, Vučić neće ući na Kosovo. Ako bi došao bez dozvole, prošao bi isto kao i Marko Đurić - rekao je Veselji, a svoju pretnju dopunio je porukom da "Vučić nema šta da traži na jezeru Gazivode".

Istovremeno sa pozivom na linč stigla je i nova provokacija, helikopteri Kfora juče su upali u vazdušni prostor Srbije.

Moguće i otkazivanje posete

Posle pretnje Prištine da predsedniku Srbije neće biti dozvoljeno da obiđe Gazivode, moguće je da Vučić otkaže odlazak na Kosovo.

- To bi bila provokacija preko koje predsednik Srbije ne bi mogao niti bi želeo da prođe. Predsednik razmišlja o tome da li da otkaže odlazak na Kosmet - navode izvori Srpskog telegrafa.

Odluka o otkazivanju još uvek nije definitivna, a konačnu odluku Vučić će najverovatnije saopštiti danas.

26. 3. 2018. uhapšen Đurić

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hapšenje Marka Đurića

ISTOM MEROM

Ekspresno je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je poručio da bi Srbija u ovakvom slučaju uzvratila istom merom.

- Svaka ideja o pokušaju da se primeni sila na predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije naišla bi na jasan odgovor. Ne bih Prištini savetovao ni da razmišlja o tome. Vučić će, uprkos Prištini, sačuvati mir, ali i Srbe na KiM - naglasio je Vulin za Srpski telegraf.

Spasić: U slučaju pak da se predsedniku išta desi, u roku od odmah usledila bi naša vojna intervencija

On je dodao da se Albanci junače samo kada su daleko od Vučića.

- Na pregovorima dok nema kamera i dok su u istoj prostoriji sa Vučićem ne pominju zabrane i silu. Ovo je još jedan pokušaj da zaustave razgovore koji im nikako ne idu u prilog - ocenio je Vulin.

Ministar policije Nebojša Stefanović poručio je Prištini da ne preduzima nikave akcije protiv srpskog predsednika, te da je Beograd dobro razumeo poruku koju Priština preko Veseljija šalje Beogradu.

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi
Kadri Veselji

- Ako mu se bilo šta dogodi na KiM, znaćemo ko je odgovoran. Ne iznenađuje me što o Vučiću potpuno isto govore Veselji i Đilas, isto Haradinaj i Jeremić, Ljimaj i Sava Janjić, ali me brine što ćuti međunarodna zajednica i što pokušava da pravi lažnu jednakost, pozivajući obe strane na uzdržavanje od sukoba, među onima među kojima nikakve jednakosti u tom smislu ne može da bude - istakao je Stefanović.

EKSPRESAN ODGOVOR

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Srpski telegraf poručuje da su prištinski funkcioneri ludaci.

- Sve ovo je samo pokazatelj s kakvim ludacima imamo posla. A inače, zar ima nekog ko stvarno misli da će Srbija tako nešto da dopusti - odbrusio je ministar.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Božidar Spasić, bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti, ne sumnja da će država zaštititi predsednika Srbije.

- Vučićeva poseta je brižljivo planirana od naših službi bezbednosti u koordinaciji sa međunarodnim bezbednosnim snagama i biće apsolutno siguran i bezbedan. U slučaju pak da se predsedniku Srbije išta desi, u roku od odmah prvo bi intervenisale međunarodne snage, a onda bi usledila naša vojna i policijska intervencija - naglasio je Spasić.

REAKCIJE

Darko Glišić, predsednik UO SNS

RepublikaFoto: Tanjug

Veselji niti bilo ko od prištinskih funkcionera ne može Vučiću ništa da zabrani, a pogotovu ne da razgovara sa svojim narodom. Osnovna delatnost Veseljija je terorizam

Milan Ivanović, direktor KBC Kosovska Mitrovica

RepublikaFoto: Tanjug/D. SIMIĆEVIĆ

Očigledno da Veselji priželjkuje neki scenario Srebrenice, ali našeg predsednika neće ni zabrinuti ni uplašiti. Njegova angažovanost u rešavanju pitanja Kosova brine Albance

Miroslav Lazanski, vojni analitičar

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Moraće da dozvole ulazak na Kosovo. Ne odlučuje o tome Priština, već Amerikanci. Ako Vučić odluči da ide dole, on će ići i Amerikanci će dati dozvolu, s tim Priština nema ništa

Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Taj glupak Veselji ne bi smeo ništa tako da kaže, pokušava da provocira. Vučić je mudar političar, zna šta radi, verujem da su mere bezbednosti takve da mu se neće desiti isto što i Đuriću

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS

Preko ovoga možemo da dešifrujemo šta Amerika misli. Ovo ponašanje sada je ipak dobro jer nam daje signal kako da se postavimo da bi Amerika menjala svoj stav

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
TSIDMZ

07.09.2018 08:51

Srbija tako i treba reagovati.

StefanBrate99

07.09.2018 08:54

Pristina samo provocira!

Sladajac

07.09.2018 10:09

A što Vučić da otkaže?,neka ide on je govorio da strana čizma nikad neće gaziti Kosovom.Evo neka zove i mene, dobrovoljno se javljam istog minuta.

Rea

07.09.2018 11:36

Mislim da bi im to bill poslednje.