KOŠTUNICA PREVARIO GENERALE ZA 500.000 EVRA: Vojnim komandantima davane pare da sami odu u Hag

Autor:

Vesti

06.09.2018

03:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Vojislava Koštunice nudila je generalima optuženim u Hagu po 500.000 evra da se dobrovoljno predaju Tribunalu uz objašnjenje da bi njihove porodice tako bile obezbeđene, a oni nagrađeni za patriotski čin. Ova informacija potvrđena je Srpskom telegrafu od nekoliko dobro obaveštenih izvora, koji su u to vreme bili na visokim funkcijama.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vojislav Koštunica

Kako tvrde naši sagovornici, Koštuničina ponuda bila je iznuđena pretnjama najjačih zapadnih zemalja da za Srbiju neće biti napretka u evropskim integracijama, ali ni ekonomskog boljitka bez konkretne saradnje sa Hagom.

RepublikaFoto: youtube.com/Nas gost

Fila: I članica sudskog veća u Hagu tvrdila da su neki od optuženih dobili po pola miliona evra

- Pošto su generali tražili da im se sudi pred domaćim sudovima, a Koštunica to nikako nije mogao da im obezbedi, rezervni plan je bio da im ponudi po 500.000 evra da obezbede porodice, uz čvrsto obećanje da će im biti pružena maksimalna pravna pomoć. Prvo je bila priča da će porodice tu svotu dobiti u dve ili tri rate, ali mnogi su na kraju bili prevareni - pričaju naši sagovornici.

KO BI BIO LUD?

Toma Fila, advokat koji je u Hagu branio Slobodana Miloševića i mnoge druge, kaže da zna da su neki optuženici imali nameru da se predaju mnogo ranije, ali im je tada iz Vlade poručeno da se strpe dok ne dođe pravi trenutak. Drugima, koji nisu bili raspoloženi za tako nešto, učinjena je, kako kaže, ponuda koja nije mogla da se odbije.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ

Šljivančanin: Meni se pismom obratio ministar policije Dušan Mihajlović, ali ja to nisam prihvatio. Za pare se nikad ne bih prodao

- Koštuničina vlada je donela odluku da svakome ko se dobrovoljno javi od tih generala da ide u Hag isplati 500.000 evra. I Bugarka koja je bila članica sudskog veća je tim mahala za vreme suđenja ovoj grupi za Kosovo, tvrdeći da su svi dobili po 500.000 evra. Znam, međutim, da Pavković i Lazarević to sigurno nisu dobili, a za Ojdanića ne znam. To je bila odluka Vlade koja nikad nije ispoštovana do kraja - objašnjava Fila za Srpski telegraf.

General Vladimir Lazarević dodaje da se sam predao i da ni o kakvim parama nije bilo pomena.

- Pitam se ko je toliko lud da svoj život preda za 500.000 evra jer mi, kad smo odlazili tamo, nismo znali da li ćemo se vratiti živi. Na sastanak sa Koštunicom sam išao sa dva svedoka, mene niko nije ucenjivao, sam sam procenio. Čuo sam da je država odvojila 500.000 evra, ali isključivo za pravnu pomoć. Znam samo da je mog advokata plaćao Hag, a ne država - ističe Lazarević.

JAKI ARGUMENTI

S druge strane, penzionisani oficir JNA Veselin Šljivančanin, koji je uhapšen i izručen Hagu, navodi da su njega pojedinci ubeđivali da se dobrovoljno preda, uz obećanje da će mu porodica biti obezbeđena.

- Meni se pismom obratio ministar policije Dušan Mihajlović (bio u Đinđićevoj vladi, u Koštuničinoj nije, prim. aut.), ali ja to nisam prihvatio. Za pare se nikad ne bih prodao, šta ima da mi obezbeđuju porodicu. Ako sam kriv, treba da odgovaram, ako nisam, treba da budem na slobodi, a ne da me neko ucenjuje - zaključuje Šljivančanin i podvlači da ne zna da li je neko od generala dobio pare.

Vojislav Koštunica juče nije želeo čak ni da sasluša pitanje na ovu temu, već je odmah spustio slušalicu.

REAKCIJE
Foto: facebook.com/SillyTelly

Milomir Marić, novinar

Bila je priča da su iza dobrovoljne predaje stajale neke pare, automobili, da su oni koji su se slikali s Koštunicom pre nego što su otišli u Hag dobili pare. Ko, stvarno ne znam

Božidar Delić, general

Ja znam da su ljude pritiskali, ali ne materijalno, nego im je samo obećavana pravna zaštita. Čuo sam te priče za pare, mislim da od toga nema ništa

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije

Tačno je da je Koštunica razgovarao sa Lazarevićem i Pavkovićem službeno i molio ih da dobrovoljno idu u Hag jer je to u interesu države. Kao generali su to razumeli i otišli tamo, ali njihov materijalni položaj se nije promenio

NEKI OD OFICIRA KOJI SU SE PREDALI

2002.

- Dragoljub Ojdanić, načelnik Generalštaba krajem 1998. Tada je nasledio Momčila Perišića

2003.

- Bivši oficir JNA Miroslav Radić, jedan od trojice optuženih iz takozvane vukovarske trojke. Pravosnažno oslobođen u Hagu

 

2005.

- Vladimir Lazarević, načelnik Treće armije VJ i komandant Prištinskog korpusa tokom NATO bombardovanja

- Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba VJ

- Sreten Lukić, načelnik štaba MUP za Kosovo i Metohiju

- Nebojša Pavković, komandovao Prištinskim korpusom, a potom i Trećom armijom

* otkad je intenzivirana saradnja sa Haškim tribunalom, dobrovoljno se predao 21 optuženik (visoki funkcioneri, policijski i vojni činovnici RS i Srbije) ol

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading