TAČI TVRDI: Neće biti razmene teritorija

Autor: Tanjug

Vesti

26.08.2018

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se Kosovo neće deliti i da neće biti razmene teritorija, a smatra da tako nešto neće predložiti ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači u intervjuu za bečki "Standard" kaže da ideja o "korekciji granica" još nije bila tema razgovora u Briselu.

- Prošlo je pet ili šest godina od početka dijaloga sa Srbijom. Sad smo ušli u finalnu fazu ovih razgovora. Dosad smo razgovarali samo o procesu, ali ne i o detaljima. Ideja o korekciji granica je moja. Kao i ideja o uključivanju Preševske doline i ona nije bila tema razgovora sa predsednikom Vučićem. Ali mi ćemo razgovarati o tome - rekao je Tači za austrijski list.

On je navodi da želi da bude racionalan i da je, uprkos velikim nesuglasicama, nastavak dijaloga jedina mogućnost, te da se, bez dogovora, Beograd i Priština uzajamno ometaju na putu ka EU.

- Neće biti podele Kosova, neće biti razmene teritorija. I dosad nisam čuo da on (Vučić) predlaže nešto u tom pravcu - rekao je Tači.

On smatra da konačni sporazum sa Srbijom treba da sadrži uzajamno priznavanje i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.


Kosovo će, prema njegovim tvrdnjama, sačuvati multietnički duh.

- Moramo da radimo na tome da rešimo animozitete koji postoje već 200 godina. Ne smemo da budemo taoci granica koje su utvrđene u Titovoj Jugoslaviji. Jugoslavije više nema - rekao je Tači.

Konstatovao je da Kosovo ima dobre odnose sa svim susedima - Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom i da zbog toga "niko ne treba da se oseća ugroženim" zbog mogućeg sporazuma Beograda i Prištine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Sanja

26.08.2018 20:25

Taci moze da prica ono sto zeli, on se ionako ne pita nista

Marko Lučić

27.08.2018 05:47

@Sanja - Sanja:Tači radi onako kako mu naloži Amerika.

Fudbaler

26.08.2018 20:26

Neće ni Srbija priznati nezavisnost KiM. Tači ne sme da se nada ničemu. KiM će na kraju ostati u Srbiji, jer samo plan održivi plan razvoja ima Aleksandar Vučić.

Mitar Odović

27.08.2018 05:49

@Fudbaler - Fudbaler:Pa naravno da neće.Srbija je spremna na komrpomis i ako je spremna Priština onda će doći do dogovora.