KRIVIČNA ZA BOŠKA: Prijava protiv Obradovića i njegovih saradnika

Autor:

Vesti

20.08.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Dveri Boško Obradović i još 12 njegovih najbližih stranačkih saradnika počinili su nekoliko krivičnih dela, između ostalog i proneveru više od 30 miliona dinara dobijenih iz republičkog budžeta, navodi se u prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije.

RepublikaFoto: Tanjug
Boško Obradović, lider Dveri

Prijavu je podnela osoba (ili više njih) koja već izvesno vreme na internetu objavljuje originalne i autentične dokumente o radu Dveri, kao i zapisnike sa sastanaka tog pokreta, pa je jasno da se radi o nekom ko je bio ili je i dalje blizak saradnik Obradovića. Agenciji je dostavljena i mnogobrojna dokumentacija kojom se potkrepljuju navodi krivične prijave.

FIKTIVNE USLUGE

Kako se, između ostalog, navodi u prijavi podnetoj 13. avgusta, čelnici Dveri su tokom 2016, 2017. i 2018. u nekoliko navrata prekršili Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, utajili porez i i zloupotrebili položaj odgovornog lica.

Prijava 13. avgusta podneta Agenciji za borbu protiv korupcije

- Tokom izbora, ali i van izbornih ciklusa, u Dverima su finansiranjem fiktivnih političkih aktivnosti izvlačili novac koji su kao stranka dobili iz budžeta. Ceo sistem osmislili su Obradović i direktor Dveri Slobodan Dimović, koji su u svemu postupali sa namerom da steknu protivpravnu imovinsku korist. Ostali osumnjičeni su učestvovali u fiktivnim transakcijama preko svojih preduzetničkih firmi, koje su prethodno osnovali samo radi izvlačenja novca iz budžeta - navodi se u prijavi koja je objavljena na Tviter nalogu Hejtujem izdajnike.

Dodaje se da su Dveri kao parlamentarna stranka iz budžeta dobijale tri miliona dinara mesečno, od čega su čelnici pokreta najveći deo preko fiktivnih troškova prisvajali za sebe lično.

- Preduzetničke firme su Dverima fakturisale robu i usluge koje u stvarnosti nisu ni preduzete, a potom su isplaćene iznose podizali u gotovini i novac davali Obradoviću i Dimoviću. Tako je tokom izbornih kampanja za parlamentarne izbore 2016. i predsedničke 2017. izbegnuta obaveza vraćanja u budžet neutrošenih para. Po tom osnovu je napravljen ukupan fiktivni promet, odnosno oštećen je državni budžet za 30,47 miliona dinara - stoji u prijavi.

DVERI: SVE ČISTO

Kako tvrde podnosioci, glavne firme preko kojih su Dveri izvlačile novac su preduzetnička agencija "Element studio", odbornice Dveri Nevene Tomić, preduzetnička radnja Verice Cvijanović za popravku IT i komunikacione opreme "Mintel", te preduzetnička radnja njenog sina "Fluks kom".

U odgovoru na pitanja Srpskog telegrafa iz Dveri su nam juče kratko poručili da je njihovo finansiranje svake godine predmet analize Agencije za borbu protiv korupcije.

- Do sada nikada nije nađeno ništa sporno, a napominjemo da su u njihove izveštaje uvrštene i sve fakture koje se sada tendenciozno plasiraju javnosti - objašnjavaju u Dverima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nole

23.08.2018 16:23

Ma ovi iz Dveri su najveći lopovi, oni su za sve krivi, trba ih sve....