ĐILAS BI ŽELEO DA BUDE NOVI SLOBA: Koristi njegov recept da se bogati

Autor:

Vesti

14.08.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas bi da po uzoru na nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića vodi politiku kojom bi profitirali samo njegova porodica i bliski prijatelji, poručuje ekonomski stručnjak Miša Brkić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ekonomista razmontirao plan opozicije

U autorskom tekstu za list Danas napisao je da je ekonomski koncept koji je Đilas predložio svojim saradnicima u savezu kopija nekadašnje Miloševićeve politike, koja građanima ne bi donela ništa, ali bi zato on nastavio da se bogati.

- Jedan od Đilasovih predloga je da država osnuje investicionu banku u koju bi građani ulagali svoju ušteđevinu, a država bi tim parama finansirala poslovanje deset novoosnovanih poljoprivrednih firmi.... Taj model liči na Miloševićev zajam za privredni preporod, koji je preporodio jedino porodične finansije familije i odanih prijatelja - napisao je, između ostalog, Brkić.

Slobodan Milošević

NAUČIO POSAO

Komentarišući Đilasovu ideju da bi građani trebalo da dobijaju pristojnu kamatu na svoj novac, ali i učešće u dobiti preduzeća, za koju tvrdi da bi je bilo jer bi "uzeli ozbiljne menadžere koji su već naučili posao u državnoj poljoprivredi", Brkić je naveo:

Brkić programsku platformu saveza tretirao kao ekonomski program, ali ona to nije

Dragan Đilas, lider Saveza sa Srbiju

- Zanima me ko bi i po kom ključu delio milijarde evra koje su građani uložili u tu banku. Takođe, koji je to menadžer koji je "naučio posao" u državnoj poljoprivrednoj firmi i šta će biti ako ta firma koja posluje pomoću naših para bude imala gubitke, što je verovatnija opcija - pitao Brkić.

Da bi Đilas samo da ponavlja sve ono što se pokazalo kao strašno štetno i nepovoljno, smatra i ekonomista Ljubomir Madžar.

Ta vrsta državnog bankarstva pokazala je neuspeh koji se graniči sa katastrofom

Ljubomir Madžar, ekonomista

- Đilas ignoriše iskustva koja imamo sa tom vrstom državnog bankarstva koje je pokazalo kod nas neverovatan neuspeh, koji se graniči sa katastrofom. On ignoriše, čini se, iskustva koja imamo sa tom vrstom organizacija, a siguran sam da nije istakao nekakav momenat koji bi njegove banke bitno razlikovao od dosadašnjih banaka, sa kojima smo se teško opekli - smatra Madžar.

POKUŠAJ VAĐENJA

Srpski telegraf pokušao je da dobije komentar od lidera Saveza za Srbiju, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke. Međutim, Đilas je nedavno, reagujući na kritiku, istakao da je Brkić programsku platformu Saveza za Srbiju tretirao kao ekonomski program, ističući da ona to nije.

- Svaka od tačaka koju smo napisali zahteva ozbiljnu razradu i ovako napisana trebalo je da pokaže kakvoj Srbiji težimo. Pravednoj, efikasnoj, ekonomski jakoj, koja štiti svoje građane i u kojoj se oni osećaju sigurno, bezbedno i neugroženo. Kada sam sa saradnicima pisao ovaj ekonomski koncept, za koji verujem da će ga prihvatiti ceo savez, nisam imao u glavi socijalizam, već državni kapitalizam, odnosno kapitalizam sa jasnim prostorom za državne investicije u strateški važnim oblastima privrede - napomenuo je Đilas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading