Brnabić: Imamo sve više rudnih nalažišta

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.08.2018

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da Srbija ima sve više rudnih nalazišta zahvaljujući stranima kompanijama koje vrše geološka istraživanja, kao i da država želi da što više rudnog bogatstva ili proizvodnje ostane u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Preliminarne analize koje sprovodi Rakita Eksplorejšn kod Bora pokazuju da u zoni Čukaru Peki ima preko 2,6 odsto bakra po toni i čak 1,7 grama zlata, što opravdava 630 miliona dolara koliko se planira da se uloži u novi rudnik

Na komentar novinara i pitanje da ovih dana pokušava da se otkupi istražno pravo u nalazištu Čukaru Peki kod Bora i da li postoji neki mehanizam da se država zaštiti po pitanju velikih nalazišta kao što je to, Brnabić je rekla da država ima stalan kontakt sa tim kompanijama i da pokušava da izvuče najviše za našu zemlju.

"Bilo šta sada da promenimo u tom smislu, da uzmemo većinsko vlasištvo nad tim rezervama... to bi bila neka vrsta nacionalizacije. I to ne bi bilo loše samo za te kompanije već i za sve investicije u Srbiji, zato što ne bi postojala više nikakva zaštita investitora, kako stranih tako i domaćih. Tako da to ne dolazi u obzir. Radimo od početka sa tim kompanijama, da sto veći deo rudnog bogatstva ili proizvodnje ostane u Srbiji".

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Brnabić kaže da država traži od tih kompanija da primenjuju najviše međunarodne standarde, kao i da što više ostane u našoj zemlji, u smislu proivodnje poluproizvoda ili finalnih proizvoda i da se onda tako izvozi sa dodatnom vrednošću.


- Da Srbija postane konkuretnija, odgovorno se ponašamo prema tome i zadovoljna sam što imamo Srbiju koja je povoljno poslovno okruženje. Imamo zato sve veća nalazišta, velike strane kompanije se osećaju sigurno da posluju u Srbiji i to će nam pomoći da dođemo do pet odsto učešća rudarstva u BDP-u. To će biti značajno za kvalitet života građana u celoj Srbiji - naglasila je premijerka.

Preliminarne analize koje sprovodi Rakita Eksplorejšn kod Bora pokazuju da u zoni Čukaru Peki ima preko 2,6 odsto bakra po toni i čak 1,7 grama zlata, što opravdava 630 miliona dolara koliko se planira da se uloži u novi rudnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading