DODIK: SRBIJA TREBA DA TRAŽI SEVER KOSOVA

Autor: Tanjug

Vesti

11.08.2018

22:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mislim da bi trebalo da se četiri opštine sa severa Kosova reintegrišu u teritorijalni sastav Srbije, da se obezbedi najviši međunarodni standard zaštite srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i da se zaštiti crkvena imovina kao i da se za nju traži neka vrsta eksteritorijalnosti", kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

RepublikaFoto: Tanjug
Jasni stavovi: Milorad Dodik

On za "Blic" navodi da se u Srbiji ta polarizacija oko Kosova uvek svodi na to da li dati ili ne dati. 

Konkretan plan

- Srbi moraju koncipirati jedan svoj plan koji bi podrazumevao i kratkoročne i dugoročne ciljeve našeg naroda. Za početak bila bi to reintegracija one četiri opštine severa Kosova - kaže Dodik.


On navodi da kada je strancima u Briselu rekao da su mogli da pokažu dobru volju i da bar te četiri opštne ostanu u Srbiji, na to su mu rekli da to niko od njih ne traži.

- Dakle to niko nikad nije ni tražio. Problem naše politike i jeste što mi uvek očekujemo, a ne tražimo. To ne ide - smatra Dodik.

On ukazuje da su se u RS iz jedne potpuno nemoguće situacije osporavanja i spoticanja okrenuli i rekli da ne daju više ni mrvicu svojih nadležnosti u okviru BiH.

- Oni su krenuli da nas kažnjavaju, čak sam i ja dospeo na neku crnu listu, ali RS nije izgubila. Prema tome, mislim da je ovo vreme srpskih traženja, a ne očekivanja da vam neko nešto da - kaže Dodik.

Komentarišući to što je problem i rešenje kosovskog problema ponovo u fokusu, Dodik kaže da je Aleksandar Vučić uspeo da vrati Kosovo kao temu jer je ona bila izgubljena, skrajnuta, ljudi su bili nezainteresovani za nju.

U SAD nije Klinton

- Sada smo došli u poziciju da možda nešto i možemo da uradimo. Sretan splet okolnosti je i kretanje političkih procesa u EU i Americi. Nestale su elite koje su obeležile neko prethodno vreme i ako je išta tačno onda je tačno da u SAD nije ista ona Klintonova ekipa - navodi on.

Dodik, međutim, napominje da pre svega treba sebi da odgovorimo na pitanje da li, hipotetički, Srbija može da podnese da joj se vrati Kosovo i da u politički sistem uđu garantovane kvote za albansku zajednicu, i dodaje da o tome malo ko razmišlja i da za to nema mnogo spremnosti.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading