ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ OBJASNIO: Razgraničenje znači poseban status Srbima, ne granicu na Ibru

Autor: Tanjug

Vesti

10.08.2018

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgraničenje Srba i Albanaca ne podrazumeva povlačenje granice na Ibru, već poseban status za sve Srbe na Kosovu i Metohiji u različitim stepenima, kaže istoričar Predrag Marković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Predrag Marković

- Razgraničenje mora da bude veoma nijansirano. Ono ne podrazumeva da se poptuno zaborave Srbi južno od Ibra, već da Srbi u enklavama, kao i naše svetinje i manastiri imaju posebna status - rekao je Marković za TV Pink.

On istovremeno ocenjuje da su građani Srbije iscrpljeni nedefenisanim statusom Srbije i da bi određena stabilizacija države na jugozapadu doprinela boljem životu svih građana.

- Mi ne znamo gde je Srbija sada. Razjašnjavanje odnosa i jedno trajno rešenje tragičnog sukoba između dva balkanskog naroda doprineće blagostanju građana Srbije - smatra Marković.

On je naveo da se o razgraničenju Srba i Albanaca na političkoj sceni govori decenijama i podsetio da je tu temu još sedamdesetih godina prošlog veka pokrenuo Dobrica Ćosić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading