OVO ĆE BITI ZAHTEV BEOGRADA U PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM: Srbija traži neograničenu zaštitu za manastire

Autor: Tanjug

Vesti

08.08.2018

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priznat položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, kao i da se na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, naći će se među ključnim zahtevima Beograda tokom dijaloga o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa sa Prištinom, pišu "Večernje novosti".

RepublikaFoto: facebook.com/Pleme Vasojevići
Foto: Ilustracija

Osim toga, navodi list pozivajući se na izvore iz vrha vlasti, naša strana tražiće da u zaštićeni režim uđu još neka kulturna dobra i hramovi SPC, kao i da se SPC omogući da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

U specijalne zaštitne zone srpske baštine potpadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija koji su pod zaštitom Uneska, ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Ohrahovcu...


Takođe, tu spadaju i srednjevekovni most Vojnovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjevokovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča, pišu "Novosti". 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading