PATRIJARH IRINEJ NA OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE "OLUJE": I nebo se postidelo zločina

Autor: Republika

Vesti

04.08.2018

18:59 >> 19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej poručio je, govoreći na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u zločinačkoj akciji hrvatske vojske "Oluja", da se i nebo postidelo tog zločina.

RepublikaFoto: Tanjug/J.Pap
Patrijarh služio parastos u Bačkoj Palanci

- Sabrali smo se da odamo pomen našoj braći čija je jedina krivica to što su bili Srbi i što su bili pravoslavni. Oni su postradali od braće hrišćana, a ne od nekog nepoznatog naroda i vere. I samo nebo se postidelo tog zločina - rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve i podvukao:

- Danas posle skoro dve decenije, pitamo se šta ih je vodilo da dignu ruku na svoju braću sa kojom su delili podneblje. Institucija crkve je mogla da zaustavi taj ponor i zlo koje je iznenadilo svet. To je i njihova i naša tragedija. Naš partijarh German kada je osvećivao crkvu u Jasenovcu rekao je „Taj zločin ne smemo da zaboravimo." Ali, pozvani smo da oprostimo kao hrišćani. Nijedno zlo nikada nije donelo dobro - rekao je patrijarh Irinej.

Navodeći da je u toj akciji postradao srpski narod, patrijarh je kazao da se danas posle dve decenije pitamo šta je taj narod rukovodilo i motivisalo da digne svoju ruku na braću sa kojom je delio podneblje dugi niz godina.


- Kakva ih je sila na to motivisala i da li je bilo neke druge sile koja je to mogla da zadrzi? Bila je. To je bila institucija crkve koja je jedino mogla da zaustavi taj ponor, to zlo koje je iznenadilo, ne samo naš narod već čitav narod sveta - rekao je patrijarh.

Da je to učinio neki nepoznati narod, možda bismo imali razumevanje, ali to je narod sa kojim smo mnogo vremena zajednički živeli i stavari državu za koju smo se, kako je rekao, nadali da će dobro doći svima nama.

Ističe da je to bila velika tragedija, ali i da je, napominje, mržnja koja je bila u prošlosti prisutna i danas.

- Šta da učinimo da se to stanje izmeni? Taj zločin ne smemo da zaboravimo, ali mi kao hrišćani smo pozvani da oprostimo. Vrlina je oprostiti i da se zlo nikada ne ponovi - rekao je on.

Podsetio je na reči patrijarha Pavla koji je rekao da nijedno zlo nikada nije donelo dobro nijednom narodu, te da je jedini način da se oslobodimo posledica zla jeste da se molimo Bogu.

- To je jedini način da se zlo izleči. Ostaje nam da se Bogu molimo da zavlada ljubav i da ne napuštamo otadžbinu koja je prebogata u dobrima svojim i gde nećemo naći sličnu u dalekom svetu - rekao je patrijarh Irinej i pozvao na povećanje nataliteta.

Preostaje našim majkama da budu "Carice Milice" i "majke Jugovića" koje su rađale, ne jedno i dvoje dece što je omogućilo da preživimo strašan period pod Turcima.

- Bile su mnoge carice Milice i mnoge majke Jugovića koje su decu rađale, a deca su branila svoju otadžbinu - podvukao je Irinej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading