DAČIĆ ZA SRPSKI TELEGRAF O UNIJI 6 ZEMALJA: Vlada Srbije razmatraće Orbanov plan!

Autor:

Vesti

01.08.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog Viktora Orbana da Srbija bude deo projekta E6 (unija Mađarske, Srbije, Slovačke, Češke, Poljske i Rumunije) predstavlja priznanje da smo napredovali u reformama. Savez ovih država mogao bi da bude koristan i sa ekonomskog aspekta jer bi se time stvorilo veće tržište koje je primamljivo za nove investicije.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
ZAJEDNIČKI INTERESI: Aleksandar Vučić, Viktor Orban i Ivica Dačić

Ovako je šef diplomatije Ivica Dačić za Srpski telegraf prokomentarisao plan E6 o povezivanju šest zemalja centralne Evrope, kako ih je on nazvao, u čvrst savez. Taj savez bi bio protivteža centralizovanoj Evropskoj uniji, u kojoj bi neprikosnoveno dominirale tri-četiri države, na uštrb svih ostalih, kako zamišlja i promoviše francuski predsednik Makron.

- Činjenica je da je Orban prijatelj Srbije, odnosi dve države su odlični. Njegova ideja o savezu šest država može biti dobar predlog za nas, ali će se o tome svakako izjasniti Vlada i naš državni vrh - poručio je Dačić za naš list.

POTENCIJAL RASTA

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović smatra da ovo nije ideja protivteže ili zamene za EU, već očekivana reakcija na različite predloge o reformisanju EU.

Foto: Srpski telegraf

- Ideja je da se zemlje centralne i jugoistočne Evrope, koje imaju potencijal rasta u budućnosti, potencijal političke saradnje zasnovane na srednjoevropskom identitetu i dobrim međusobnim političkim odnosima, okupe i sagledaju kako najbolje da u okvirima EU i buduće reforme promovišu svoje potencijale, posebno u pravcu održivog razvoja. Dakle, to nije zamena za EU, već u okviru EU ideja posebne platforme za saradnju, a velika je stvar što smo pozvani i viđeni u takvom formatu i grupi kao jedina od tih zemalja koja još nije članica EU. Svi znaju da ja već godinama govorim o Srbiji kao zemlji jugoistočne Evrope i južnog dela centralne Evrope, a ne zapadnog Balkana, i to sam uvek naglašavala. Ipak, da ne bude sumnje, nijedna od ovih zemalja neće napustiti okvir EU, već samo razvijati dodatnu saradnju i dodatno nas podržavati na putu članstva u EU, što može samo da nam koristi - navela je Joksimović.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović: Godinama govorim o Srbiji kao zemlji jugoistočne Evrope i južnog dela centralne Evrope, a ne zapadnog Balkana

USPEŠAN FORMAT

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović smatra da Orbanov savez nastaje na težnji grupe zemalja koje žele da imaju što tešnju saradnju sa susedima. On ovu alijansu vidi kao deo pregrupisavanja unutar EU i proces koji se već dešava.

- Višegradska četvorka se do sada pokazala kao veoma uspešan format, pa je očigledno da Orban želi da ga proširi Rumunijom i Srbijom. Ostaje da se u narednom periodu razmotri ova inicijativa, da se vidi kakva joj je perspektiva, a značajno bi bilo da sve te zemlje u budućnosti u EU imaju mnogo jasniji zajednički stav po određenim pitanjima. Ova alijansa pokazuje da je unutrašnje pregrupisavanje u EU moguće, što je već najavio i Makron - kaže Đukanović i iznosi očekivanja da će ovaj savez imati blagonaklonost SAD.

Zašto je Orbanov savez važan za Srbiju
Foto: Tanjug/AP

1. POLITIČKI

Veoma je zanimljivo, a na to je upozorilo i nekoliko naših sagovornika, da bi Orbanov projekat E6 bez ikakve sumnje imao podršku američkog predsednika Donalda Trampa. Sve ove zemlje (osim Srbije) važe za američke miljenike u Evropi, države koje sa Vašingtonom održavaju izuzetno bliske odnose. Paralelno s tim, to su zemlje koje imaju bliske kontakte i ekonomsku saradnju s Kinom

2. GEOSTRATEŠKI

Orbanova inicijativa posebno postaje važna kada se sagleda kroz prizmu ideje Emanuela Makrona o Evropi u tri kruga, koju je izneo maltene istog dana kada je mađarski premijer predstavio svoj program u pet tačaka. Jer, da je po Makronovom, samo tri-četiri zemlje činile bi okosnicu EU, u drugom krugu bi bio ostatak sadašnji članica, dok bi za Srbiju i zapadni Balkan, kako naš region sada nazivaju, bio rezervisan treći krug

3. EKONOMSKI

Ne treba ni trošiti reči koliko bi srpskoj privredi donelo tržište koje obuhvata više od 90 miliona ljudi. Plus, koliko bi novih investitora privuklo takvo tržište. Kad se na to doda Orbanovo insistiranje na izgradnji mreže najmodernijih puteva i pruga u ovom regionu, jasno je da bi korist bila ogromna

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
dragan

01.08.2018 13:58

nisam siguran u posledice, u rumuniji i poljskoj su nuklearne mete, daleko im lepa kuća