ORBANOV PLAN ZA SRBIJU: Mađarski premijer otkrio svoj program - ŠEST ZEMALJA PRAVI NOVU UNIJU

Autor:

Vesti

31.07.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viktor Orban najavio je projekat E6, koji bi, po njegovim planovima, spojio šest država, među kojima je i naša, u političku i ekonomsku uniju.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Viktor Orban i Aleksandar Vučić

Ta nova Evropa, kako je naziva mađarski premijer, prostirala bi se od Baltičkog mora do krajnjeg juga Srbije i obuhvatala bi uz nas i Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Češku i Slovačku.

Orbanova grupa E6 predstavljala bi protivtežu najmoćnijim zemljama Evropske unije, koje sve više insistiraju na odvajanju od manje razvijenih država EU. Predsednik mađarske vlade je svoj program u pet tačaka predstavio u nedelju na skupu u rumunskom gradu Bajile Tušandu.

U jednoj od njih najavio je novu alijansu zemalja nove Evrope, u koju je, uz države već udružene u Višegradsku četvorku (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka), ubrojao i Rumuniju i Srbiju.

- Stogodišnja usamljenost Mađarske je završena, region treba povezati mrežom auto-puteva i pruga. Kada bude gotovo sa obnovom Karpatskog basena, trebalo bi formirati novi, snažan i bezbedan region - poručio je Orban.

JASAN ODGOVOR

Za uključivanje Srbije u ovaj projekat svakako su zaslužni izvanredni odnosi koje naša zemlja u poslednje vreme ima s Mađarskom.

- Srbija ne pripada Balkanu, već centralnoj Evropi. Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici - bio je jasan Orban u svom govoru u Rumuniji, kojim se opširno bave mađarski mediji, otkrivajući iz izvora bliskih mađarskom premijeru šta je sve on zacrtao u projektu E6.

Foto: Tanjug/AP

Zajedničko tržište nove Evrope 92,6 miliona ljudi

 

  • Mađarska 9,9 miliona stanovnika
  • Poljska 38,5 miliona stanovnika
  • Češka 10,1 milion stanovnika
  • Slovačka 5,4 miliona stanovnika
  • Rumunija 19,6 miliona stanovnika
  • Srbija 9,1 milion stanovnika

Prema njegovom planu, unija E6 bila bi odgovor ne samo zapadnoj Evropi, već i idejama o stvaranju tzv. pravoslavne unije.

Radun: Odličan potez koji Srbiji omogućava da uđe u jedan klub, vrlo uticajan u Vašingtonu

Analitičar Branko Radun za Srpski telegraf navodi da bi savez šest zemalja imao ogroman ekonomsko-politički potencijal, koji može da bude prava kontrateža Briselu:

- Sve te države imaju mnogo bolju komunikaciju sa Trampovom administracijom nego što je ima, na primer, Nemačka. Te zemlje zastupaju nacionalno realističnu politiku, nisu fascinirane globalizmom, što Srbiji potpuno odgovara.

SASVIM REALNO

Predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u parlamentu Balint Pastor nije začuđen što je mađarski premijer uvrstio Srbiju u svoj projekat.

- Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijskom maksimumu. Ovo je sjajna inicijativa premijera Orbana, koji pravilno shvata da težište EU mora da se sa zapada pomeri ka srednjoj Evropi, jer zapadna Evropa ima sve više problema u bezbednosnom smislu, što utiče na ekonomski rast i celokupan kvalitet života.

Pastor: Sjajna inicijativa, težište EU mora da se sa zapada pomeri ka srednjoj Evropi

Plan je sasvim u skladu sa realnošću.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić procenjuje da bi grupa E6 bila pakt na zdravim osnovama:

- Srbiji potpuno odgovaraju realisti poput Orbana, Putina, pa i Trampa, kako bi se s njima dogovarala oko pitanja nacionalnog suvereniteta i identiteta na Balkanu. S takvima je za Srbiju veoma važan dogovor, a ne sa globalistima koji su razbili sve čega su se dohvatili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
evropski ZVEZDAŠ

31.07.2018 06:03

1996. године објавио сам књигу "МИСАО И СИМБОЛ" у којој сам на старни 76 назначио, на хипотетичкој мапи Европе, средишњи део (Грчка, Србија, Бугарска, Румунија, Мађарска, Чешка, Словачка, Пољска) као "базу транзистора" (PNP

DDD

31.07.2018 09:03

Srbija mora da stvara uslove u kojima svi srbi žive u jednoj zajednici (nekad SFRJ) u budućnosti možda WB6 (Šestorka zapadnog Balkana), ali i da bude deo nekih drugih zajednica poput E6 (nečiji odgovor na WB6) ne ugrožavajući osnovni princip i svoj istorijski interes

Beogradjanin979

31.07.2018 09:18

Vucic odlicno vodi Srbiju to je video i madjarski premijer!

Beogradjanin979

31.07.2018 09:21

Vucic ce svakako znati sta kako treba uraditi!