PUTIN I TRAMP NAPRAVILI MAPU PODELE KOSOVA

Autor:

Vesti

27.07.2018

05:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donald Tramp i Vladimir Putin dogovorili su podelu Kosova na nedavnom sastanku u Helsinkiju. Prema pouzdanim informacijama iz diplomatskih krugova, napravljena je i nova mapa Balkana, koja bi, kako očekuju dve supersile, konačno omogućila smirivanje tenzije i normalnu saradnju Beograda i Prištine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Donald Tramp
* Moskva i Vašington smatraju da će nova mapa Balkana konačno omogućiti smirivanje tenzije i normalnu saradnju Beograda i Prištine
* Preokret doneo dolazak Džona Boltona, protivnika kosovske nezavisnosti, na mesto Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost

Ovaj scenario postao je realan čim se u Vašingtonu ustoličila nova, Trampova administracija, međutim, operativna razrada je krenula tek nakon što je na mesto savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika došao Džon Bolton umesto osvedočenog prijatelja Albanaca H. R. Makmastera (u svom najužem timu imao Albance s Kosova, braću Bajraktari).

ŠOK U PRIŠTINI

Zbog ovakvog razvoja situacije u Prištini je zavladala panika, posebno nakon što je sve procurilo u javnost. Tako je prištinska Gazeta ekspres juče objavila tekst u kojem se gotovo u potpunosti potvrđuju ova saznanja.

- Administracija Donalda Trampa dala je zeleno svetlo za opciju podele Kosova. Tramp se o tome dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju - piše taj list.

Foto: Srpski telegraf

Krstić: To je dobra vest i najmanje loš način da se izađe iz agonije koja Srbiju decenijama sprečava da se konsoliduje

I Gazeta ekspres u prvi plan stavlja ulogu Džona Boltona, podsećajući na njegove izjave iz vremena kada je Priština proglašavala nezavisnost u kojima se tome protivio. Tek sada, nakon ovih najnovijih saznanja, postaje jasno zašto je ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi prošle nedelje potpuno promenio retoriku i umesto uobičajenih tvrdnji da podela ne dolazi u obzir rekao da "ne želi da odgovara na pitanja o nečemu što bi moglo da bude deo konačnog sporazuma".

MOJ STAV

Dardan Isljami, analitičar iz Prištine

Podela ne zadovoljava nijednu stranu, ali to je srednja opcija, koja nije toliko loša. Severne opštine, da budemo iskreni, nikada nisu bile naše.

Srđan Perišić, profesor geopolitike

Deluje da se ide u pravcu podele Kosova, ali i tu postoji opasnost da ona bude nepravedna po nas. Svakako, ako dođe do pregovora, tek treba sve dobro da se ispregovara, moramo gledati da ne dobijemo samo sever.

Da se nešto promenilo u pogledu SAD na kosovsko pitanje, ali i samu Srbiju, svedoči i vidno otopljavanje odnosa na relaciji Vašington-Beograd (pogledajte okvir).

Anđelković: Tramp, kao racionalan političar, shvata da je jedino rešenje za trajni mir na Balkanu podela Kosova

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Tramp, kao racionalan političar koji ne robuje ideološkim predrasudama, nesumnjivo shvata da je jedino rešenje za trajni mir na Balkanu podela Kosova:

- Dokle god Zapad insistira na rešenju koje ništa ne daje Srbiji, on gura Srbiju u frustraciju, a neprijateljski nastrojena Srbija prema Zapadu nije dobro rešenje za Ameriku. S druge strane, Rusija kao naš tradicionalni prijatelj će nas podržati u svemu što je dobro za nas, a to je verovatno podela.

Jelena Vukoičić: Predsednik Vučić i domaća diplomatija ulažu maksimalne napore da dobijemo nešto jer smo praktično u poziciji u kojoj smo odavno maltene sve izgubili

DOBRO REŠENJE

Da je podela dobro rešenje, smatra i medijski stručnjak Nebojša Krstić.

- Ako je to tačno, to je dobra vest i najmanje loš način da se izađe iz agonije koja Srbiju decenijama sprečava da se konsoliduje i razvija na način koji odgovara potrebama građana.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nebojša Krstić

Politikolog Jelena Vukoičić takođe veruje da je rešenje kosovskog pitanja jedini način da se pomerimo iz pat-pozicije.

- Srbija je u užasno teškoj situaciji i predsednik Vučić i domaća diplomatija ulažu maksimalne napore da dobijemo nešto, jer smo praktično u poziciji u kojoj smo odavno maltene sve izgubili. Naša zemlja ima potencijala, politički je stabilna i ekonomski ide unapred, a kosovsko pitanje nam je kao okov oko nogu koji nas drži u pat-poziciji - kaže naša sagovornica, dodajući da bi svako rešenje trebalo potvrditi na referendumu.

Brnabić: Nova administracija ima drugačiji odnos prema Srbiji

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Da se nešto menja u odnosu Amerike prema Srbiji, vidljivo je bilo i prethodnih dana iz načina na koji je u Njujorku i Vašingtonu dočekana premijerka Anu Brnabić. Takođe, indikativna je i pažnja, politička i medijska, kojom je propraćena ceremonija obeležavanja stogodišnjice otkako se na Beloj kući vijorila srpska zastava. Konačno, česta su, posebno s američke strane, podsećanja na prijateljstvo i zajedničku borbu Amerikanaca i Srba kroz istoriju.

Brnabićeva se u prethodna dva dana susrela sa mnogobrojnim američkim i međunarodnim zvaničnicima, koji su joj ukazali najviše poštovanje, počev od predsednice Njujorške berze Stejsi Kaningam, preko senatora Rona Džonsona, predsedavajućeg senatskog potkomiteta za Evropu Toma Kotona, člana vojnog komiteta Senata i kongresmena Stiva Stiversoma, do predsednika Svetske banke Džim Jong Kima, ministra finansija SAD Stivena Mnučina, kongresmena Teda Poa i Emanuela Klivera i generalnog direktora MMF Kristin Lagard.

Ana Brnabić juče je posebno istakla da posle mnogobrojnih susreta u Vašingtonu može da kaže da se oseća da ova administracija ima drugačiji odnos prema Srbiji.

DOKAZI DA SE NEŠTO PROMENILO

* Promena retorike američkih zvaničnika, uključujući i ambasadora Kajla Skota

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
* Američka ambasada u Beogradu snima spot u kojem veliča Srbiju i podseća na naše slavne sunarodnike i njihov doprinos nauci, sportu...
* Izjava američkog ambasadora Grega Delavija koja je odjeknula kao bomba u Prištini
* Ana Brnabić dočekana u Njujorku i Vašingtonu uz najveće počasti i isticanje srpsko-američkog prijateljstva kroz istoriju
* Ohrabrujući tonovi američkih senatora i kongresmena po pitanju Kosova
* Obećanje Donalda Trampa Vučiću da će doći u Srbiju

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nebitan

27.07.2018 10:04

Ja se samo bojim poucen iskustvom za garancijama koje daju medjunarodna zajednica i zapad, da ce te garancije trajati dok Srbi ne potpisu. Imamo garancije UN rezoluciju, Kumanovski sporazum, Helsinski akt o nedodirljivosti granica pa sta smo od svega korisno dobili. Sve ove godine od 1990 samo obecanja i garancije koje su se zavrsavale po stetu nas Srba. Ako se deli onda neka se u obzir uzme i Skadar i da se Srbima u Albaniji daju ista prava, vrati identitet prezimena. Ovo je verovatno trenutno i kratkorocno nekakvo resenje ali se opravdano bojim da trajnog resenja bar ovako nema.