Nećete razgraničenje sa Albancima? ZA 40 GODINA BRANIĆEMO VRANJE

Autor:

Vesti

26.07.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da ćemo za 20 godina, ako ne budemo rešavali pitanje Kosova i Metohije, izgubiti sve.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Otvoreno priča o problemima: Aleksandar Vučić

- Nećete razgraničenje sa Albancima? Nema problema, kažite ljudima da se spremimo da branimo Vranje za 40 godina - rekao je Vučić.

U odgovoru na pitanje kako vidi otvoreno pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba iz južne pokrajine i stradanja kulturne baštine, predsednik je primetio i zapitao se: "Zar mislite da se naši ne iseljavaju već danas?"

BOLJE NEŠTO NEGO NIŠTA

- Valjda je bolje nešto nego ništa - rekao je predsednik i primetio da Crkva, iako neće etničke granice, hoće da joj lažna kosovska država isplati 650.000 evra.

I mnogi drugi, posebno politički protivnici njegovi, kaže, zapravo neće nikakvo rešenje za Kosovo.

- Žele da danas budu sigurniji, a sutra? Šta ih briga... - rekao je Vučić i dodao da je suština u tome da njegovi protivnici pitanje Kosova vide kao najbolji teren za rušenje njegove vlasti.

Kazao je i da će izaći u javnost sa predlogom za rešenje "ako oko nečega s nekim bude mogao da postigne dogovor", pošto, kaže, s Albancima nije bilo moguće dogovoriti se.

Vučić: Mnogi pre mene su mnogo više mogli da dobiju, a danas gotovo da nemamo šanse da dobijemo bilo šta

ČISTA SAVEST

Kako je naglasio, za razliku od drugih, neće pilatovski da pere ruke i dodao da neće nama niko da da niti podelu niti bilo šta slično.

- Neće nama ništa da daju. Oni žele da onemoguće Srbiju da napravi uspeh, da se posveti svojoj budućnosti - rekao je Vučić.

Tačijev bolni kompromis

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tekst potpisa

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači priprema teren za "bolne kompromise", od kojih je jedan autonomija za sever Kosova, tvrde politički analitičari, a navodi Koha. Politički analitičar Imer Muškolaj kazao je da je jedno od mogućih kompromisnih rešenja autonomija za severni deo Kosova, koji je većinski naseljen srpskim stanovništvom.

- Predsednik Tači namerno zadržava temu podele na dnevnom redu... Radeći to, on priprema teren za ono što se smatra bolnim kompromisom u pregovorima sa Srbijom, što je, izgleda, autonomija za sever. Kada se to dogodi, on će moći da kaže da je između autonomije i podele odabrao manje zlo. U suprotnom, Tači ne bi morao toliko da se bavi mogućnošću podele, odnosno razmene teritorija - naveo je Muškolaj.

Ocenio je da su mnogi pre njega imali mnogo veće šanse da nešto urade, a nisu ništa.

- Mnogo više su mogli da dobiju, a danas gotovo da nemamo šanse da dobijemo bilo šta. Za 20 godina izgubićemo sve, a vi koji se pravite ćoravi i gluvi, nastavite s tim i budite licemeri, svi ti moji politički protivnici i oni koji su tobož zabrinuti. Meni će savest da ostane čista. Ja sam u Čačak doveo prvu fabriku posle 45 godina, ja sam u Kraljevo doveo dve fabrike posle više od dve decenije, kao u Niš, i ovaj auto-put se u moje vreme gradi prema Makedoniji i Bugarskoj, oko Beograda, kao i Pančeva i Pupinovog mosta, izvukli smo zemlju iz bankrotstva - konstatovao je Vučić.

Podsećamo, Moskva je već krenula u dijalog sa Vašingtonom da bi se pitanje južne srpske pokrajine trajno rešilo. Sever Kosova ući će u sastav Srbije, dok će srpske enklave i pravoslavne svetinje dobiti poseban status - tako bi trebalo da izgleda nova mapa Kosova. A da je na Beogradu i Prištini da odluče o eventualnoj podeli Kosova, nedavno se složio i američki ambasador u Prištini Greg Delavi.

Kamen temeljac za fabriku "Forvek"

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je u Preljini kod Čačka položio kamen temeljac sa vremenskom kapsulom za izgradnju moderne fabrike nemačke kompanije "Forverk", koja će zaposliti najmanje 1.000 radnika. Vučić je vremensku kapsulu, u koju su stavljeni govori sa današnje ceremonije povodom početka izgradnje fabrike, položio zajedno sa direktorom kompanje "Forverk" Jigrenom Melerom. Investicija je vredna oko 50 miliona evra, a plan je da taj veliki proizvođač rezervnih delova za auto-industriju u narednih šest godina napravi 65.000 metara kvadratnih zatvorenog proizvodnog prostora, a samo ove godine biće izgrađeno više od 40.000 kvadrata.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading