KINA I SRBIJA ZAJEDNO PRAVE NEVIDLJIVI AVION!

Autor: Republika

Vesti

24.07.2018

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija i Kina zajevno će praviti nevidljivi avion koristeći stelt tehnologiju koju su kineski stručnjaci napravili na osnovu delova američke letelice F-117 koja je sručena u Buđanovcima 1999. godine tokom NATO bombardovanja!

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Aleksandar Vulin

Srpska delegacija, koju prevodi ministar odbrane Aleksandar Vulin, u Pekingu dogovara mogućnost ustupanja ove tehnologije našoj državi. Reč je o istraživanju koje je korišženo za avion "čengdu" J-20, a koje mu omogućava da bude bukvalno nevidljiv na radaru.

Kineski vojni stručnjaci su, analizom delova sručenog F-117 koje su uzeli iz Srbije, razvili posebnu farbu koja upija radarsko zračenje i odbija ga u mnogo smerova, zbog čega je letelica nevidljiva na radarskim sistemima.

Vulin je posetio kineske firme namenske industrije AVIC i CASIC, koje se upravo bave razvojem i proizvodnjom aviona, helikoptera, bespilotnih letelica i PVO sistema.

- Na prvom mestu smo zainteresovani za osvajanje tehnologija kojim bismo bili u stanju da priozvodimo različite sisteme, ali naravno i za određene gotove borbene sisteme koji i te kako mogu da znače. Za Vojsku Srbije jako je važno da uhvati korak sa svetom - rekao je Vulin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading