BIA RASKRINKALA ŠIPTARSKU PREVARU: Kako je propao udar na Srbiju?

Autor: M. SAMOJLOVIĆ - I. ŽIGIĆ

Vesti

20.07.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Laži da su uhapšeni kriminalci plaćene ubice koje su u vezi sa srpskom bezbednosnom agencijom BIA Priština je pokušala da iskoristi za udar na Srbiju po receptu koji je korišćen u Makedoniji. BIA je odmah reagovala i demantovala prištinske podmetačine, dok analitičari, sagovornici Srpskog telegrafa ocenjuju da je cilj ovakvih podmetačina slabljenje pozicija Beograda u dilalogu sa Prištinom, koji se vodi u Briselu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prizivaju zlo: Ramuš Haradinaj (levo) i Hašim Tači

Naime, kako je preneo prištinski portal gazetablic.com, u policiji Kosova rekli su im da od četvoro uhapšenih, troje ima veze sa srpskom službom.

- Trojica uhapšenih imaju veze sa BIA i sva trojica su osumnjičeni kao plaćene ubice - kazao je izvor tog portala.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

ISTI RUKOPIS

Bezbednosno-informativna agencija demantovala je navode pojedinih medija da su lica koja su uhapšena u sredu, 18. jula, na teritoriji AP Kosovo i Metohija, imala bilo kakve veze sa Agencijom.

- Mario Milošević, Jovan Pavićević, Strahinja Danković i Laureta Zuba uhapšeni su po nalogu Interpola zbog sumnje da su izvršili teška krivična dela ubistva i otmica na području teritorije Republike Crne Gore. Najoštrije osuđujemo širenje lažnih vesti koje za cilj imaju destabilizaciju i podrivanje bezbednosnog sistema Republike Srbije - navela je BIA u saopštenju.

BIA: Osuđujemo širenje lažnih vesti koje za cilj imaju destabilizaciju i podrivanje bezbednosnog sistema Srbije

Sagovornici Srpskog telegrafa podsećaju da je istu stvar pokušala da uradi i Makedonija kada su našem diplomati neuspešno pakovali da je špijun koji je pokušao državni udar aprila prošle godine u makedonskoj skupštini.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

Bivši operativac DB Božidar Spasić ističe da je rukopis prepoznatljiv jer, kako objašnjava, dve službe, kosovska i makedonska, funkcionišu u tandemu.

- Tu priču smo gledali u Makedoniji, gde su takođe sarađivale ove službe, prištinska i makedonska. Između njih više nema nikakvih granica, rade kao jedan, jasno je da su u pitanju isti kreatori. Pored toga, oni koji vode tajnu policiju na Kosovu vode i tajnu policiju u Makedoniji, zato je taj rukopis prepoznatljiv. Ne treba zaboraviti da na Kosovu ima koliko hoćete stranih agentura, a svoju ispostavu, što je vrlo bitno, ima i albanska tajna služba - navodi Spasić.

ONI SU UHAPŠENI

Mario Milošević (38)

pod Interpolovom poternicom zbog sumnje da je zajedno sa Igorom Mašanovićem (22) i Vukanom Vujačićem (23) ubio Radomira Ðuričkovića 10. oktobra 2016. godine u Cetinju. Policija ga sumnjiči i za učešće u nekoliko likvidacija na prostoru Crne Gore.

Đorđe Pavićević (31)

iz Nikšića, koji je povezan sa Miloševićem. On je, kako pišu mediji, 3. jula pobegao iz medicinske Psihijatrijske bolnice u Dobroti, gde je izdržavao kaznu zatvora zbog otmice i pokušaja iznude u Kotoru.

Laureta Zuba

Albanka

Strahinja Danković

Srbin

Foto: Lična arhiva
Crno na belo: Dokument iz Prištine

ČUDAN TAJMING

Prema njegovim rečima, ova laž plasirana je samo nekoliko dana posle izjave predsednika Srbije da Srbija ne odustaje od istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

- Ne bi me začudilo da za nekoliko dana optuže ove ljude da su učestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića ili da su spremali likvidaciju nekog visokopozicioniranog prištinskog političara - kazao je Spasić i dodao da je reakcija BIA na najbolji način raskrinkala laži Prištine.

Oni koji vode tajnu policiju na Kosovu vode i tajnu policiju u Makedoniji, zato je taj rukopis propoznatljiv - Božidar Spasić

Da je u pitanju podmetačina po već viđenom scenariju tvrdi i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da je pozadina ovakvih izmišljotina deo plana da se opstruiše dijalog.

- Šiptari definitivno pokušavaju sada da nas kompromituju pred završnicu briselskog procesa i da predstave BIA kao organizaciju koja šuruje sa kriminalcima. U pitanju je lažni scenario kompromitovanja države i službe, bez ikakvog osnova - ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

REAKCIJE

MILOVAN DRECUN

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM

RepublikaFoto: Tanjug

 

Sve liči na tešku medijsku provokaciju. Od toga da BIA angažuje plaćene ubice pa do tvrdnji da stoji iza ubistva Olivera Ivanovića. Sve su to podmetanja

BRANKO RADUN

Politički analitičar

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Mnoga nerešena ubistva na Kosovu i u Srbiji dolaze od kriminalnih struktura iz Crne gore i Albanije. Oni zajedno rade i ugrožavaju bezbednost u regionu, a na kraju za ta dela optužuju organe države Srbije

MARKO NICOVIĆ

Bivši šef beogradske policije

RepublikaFoto: Medija centar Beograd

Liči mi da su se ti Crnogorci sklonili na Kosovo. Oni tamo plate za svoju zaštitu i mogu da se kreću slobodno jer Kosovo nije u Interpolu i zato je odlična baza za skrivanje. Sada su, pak, kosovski mediji napravili konstrukciju da su to ubice koje rade za BIA da bi podigli ulog oko pregovora u Briselu

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading