PRLJAVA ŠIPTARSKA IGRA: Otimaju srpske kuće, pa TRAŽE OTKUP!

Autor: Republika

Vesti

16.07.2018

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski Albanci ne odustaju od namere da proteraju preostale Srbe sa KiM. Otišli su i korak dalje, pa se lažiranjem dokumenata upisuju u katastar kao novi vlasnici srpske imovine! Ali ni tu nije kraj - kada Srbi utvrde da su pokradeni, Albanci im za traže i po više desetina hiljada evra kako bi im vratili otete kuće, stanove i zemljište.

RepublikaFoto: Tanjug/I. Jakšić
Kosovska Mitrovica

Iza ove prljave igre stoji dobro organizovana albanska kriminalna grupa, tvrdi profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini Duško Čelić i upozorava da je cilj te prljave igre da potpuno proteraju Srbe sa Kosova i Metohije, prenose beogradski mediji.

- Uzurpacija srpske imovine na Kosovu traje skoro dve decenije. Albanci, naime, lažiraju papire - falsifikuju kupoprodajne ugovore ili navodna punomoćja, s kojima odlaze u katastar, koji je pod kontrolom vlasti u Prištini, i upisuju se kao novi vlasnici - priča Čelić i dodaje da mnogi Srbi i ne znaju da im je imovina oteta:

- Jedini način da to provere jeste u kancelarijama katastra, u koje često fizički nemaju pristup jer su ta mesta odavno etnički očišćena.

Tako se desilo da je proterani Srbin iz južne Kosovske Mitrovice zatekao Albance u svojoj kući kad je otišao da obiđe očevinu. Falsifikovali su kupoprodajni ugovor, upisali se u katastar kao vlasnici i tražili 40.000 evra da je otkupi. Na isti način je uzrupirana imovina Srpkinje koja je to saznala nakon što je u svom stanu zatekla podstanare pošto ga lažni vlasnici Albanci izdaju za 150 evra.

- Svaki pokušaj da pravnim putem povrate svoju imovinu osuđen je na propast. To je jedan začaran krug u kom Srbi nemaju nemaju ni minimalne šanse da zaštite svoja prava jer iza otimačine stoji dobro organizovana albanska kriminalna grupa u koju su uvezani pravosuđe, vlast, notari, zaposleni u katastru - priča Čelić.

Objašnjava da se uzrupacija srpske imovine lagano legalizuje:

- Albanci su 2009. doneli zakon o svojini koji predviđa da lice koje je u katastru upisano kao vlasnik neke imovine, iako to nije, posle 10 godina postaje neupitni vlasnik. Propis o legalizaciji imovine dozvoljava gradnju bez dokazivanja vlasništva nad zemljištem. Suština sukoba na KiM je dakle borba za zemljištem. A ko ima vlasništvo nad zemljištem, imaće i državu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Žac

17.07.2018 05:39

A sto se čudite,pa istu stvar su meni uradili u Hrvatskoj pa se nista nije promenilo