OTKRIVAMO ŠTA ĆE BITI GLAVNA TEMA RAZGOVORA U FRANCUSKOJ: Vučić predlaže Makronu "srpski paket" za Kosovo!

Autor:

Vesti

17.07.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa Emanuelom Makronom razgovaraću prvo u četiri oka o regionalnim pitanjima, KiM, ali i bilateralnim odnosima, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Parizu na poziv francuskog predsednika.

RepublikaFoto: Tanjug
Vučič sa Makronom

- Mnogo očekujem od razgovora sa predsednikom Makronom. Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega. Poslednja poseta, i to kratka, datira pre više od 15 godina, kada je Žak Širak posetio Beograd - primetio je Vučić.

KOSOVSKI ČVOR

Kako Srpski telegraf saznaje, sastanak u četiri oka dvojice državnika trajaće minimum sat vremena, a glavna tema na stolu biće kosovski problem, kao i budućnost dijaloga sa Prištinom u Briselu. Nije slučajno što sastanak u Parizu prethodi novoj rundi dijaloga Vučića i Hašima Tačija, koji se održava samo dan kasnije, u sredu 18. jula, a Vučić će sasvim sigurno pokušati da predoči Makronu koje bi bilo optimalno rešenje za Kosovo.

Daću sve od sebe da rešim probleme koji postoje 100 godina, a o budućnosti Srbije odlučivaće građani

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

- O paketu za Kosovo Vučić će razgovarati i sa drugim bitnim igračima, pre svega nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i sa Britancima - dodaju naši sagovornici.

RepublikaFoto: Tanjug

U kom pravcu će razgovor iza zatvorenih vrata teći, između redova nagovestio je i sam Vučić pred put u Pariz.

- Daću sve od sebe da rešim probleme koji postoje 100 godina, a o budućnosti Srbije odlučivaće građani. Da li ćemo da uspemo u svemu tome, ostaje da se vidi. Teško je uhvatiti se ukoštac sa kosovskim čvorom. Neki će reći da ne valja šta god da uradimo, ali ako ostavimo ovako, samo ćemo da krvarimo svaki dan i da gubimo - naveo je Vučić.

ZAŠTITA INTERESA

Spoljnopolitički novinar Jakša Šćekić za Srpski telegraf smatra da će Vučić upoznati Makrona sa idejom kako rešiti kosovski problem i šta je otprilike ono ispod čega Srbija neće ići.

TRI TEME NA STOLU

1. Kosovo i Metohija

2. bilateralni odnosi

3. investicije

- Da proširim malo priču - Kosovo neće biti tema razgovora Putina i Trampa, ali nisam siguran da razgovori između Makrona i Trampa nisu dotakli temu Kosova zato što se to uvek u diplomatskoj praksi dešava kada se zna da neko od sagovornika ima uskoro susret sa nekim ko je jako zainteresovan za to pitanje - ocenjuje Jakšić.

KiM neće biti tema razgovora Putina i Trampa, ali nisam siguran da razgovori između Makrona i Trampa nisu dotakli temu Kosova

Jakša Šćekić, spoljnopolitički novinar

Uoči posete srpskog predsednika Parizu ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke - razvijanje bilateralnih odnosa, podršku Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, podseća karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Važno je obezbediti razumevanje Pariza za napore koje Srbija ulaže u postizanje kompromisa

Zoran Milivojević, karijerni diplomata

- Srbiji je važno da obezbedi razumevanje Francuske za napore koje Srbija ulaže na postizanju kompromisa oko rešenja Kosova, odnosno uvažavanja i stava Srbije i njene potrebe da se zaštite i srpski interesi. Prema tome, Srbija jeste za trajnu normalizaciju i rešenje tog pitanja, ali na osnovi da ne može nijedna strana da bude pobednik, već da je samo kompromis rešenje - zaključuje Milivojević.

Sa njima se Vučić sreo u poslednjih nekoliko meseci

premijerka Norveške Erna Solberg

- ukrajinski predsednik Petro Porošenko

- predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte

- nemačka kancelarka Angela Merkel

- britanska premijerka Tereza Mej

- premijer Švedske Stefan Leven

- predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani

- premijer Austrije Sebastijan Kurc

- turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Beogradjanin979

17.07.2018 08:51

Vucic veoma mudro zbori i nadamo se najboljem resenju!

Beogradjanin979

17.07.2018 08:52

Kompromisno resnje je jedino resenje za KiM!

Beogradjanin979

17.07.2018 09:12

Vucic se snazno bori za nase interese i resenju problema KiM!

Legionarii

17.07.2018 09:22

Bice ono sto jr najbolje za Srbiju!