Ministar Nedimović u Zasavici otvorio NAJMODERNIJU farmu svinja u regionu

Autor: Narcisa BOŽIĆ

Vesti

16.07.2018

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je u Zasavici kod Sremske Mitrovice najmoderniju farmu svinja u regionu.

Foto: Narcisa Božić
Ministar Nedimović na farmi svinja u Zasavici

Farma za uzgoj svinja vlasnika Milovana Ivankovića sa kapacitetom 2.400 grla u turnusu, tj.7.200 tovljenika godišnje i potpuno automatizovanim sistemom hranjenja i ventilacije koštala je 40 miliona dinara, dok je Ministarstvo poljoprivrede pomoglo opremanje objekata sa osam miliona.

-Na području Srema i Mačve je najstarija tradicija svinjarstva, sve klanice su ovde, na našem području nalazi se kompletan sistem uzgoja svinja i dalje prerade mesa. Država daje podršku za izgradnju objekata za proizvodnju svinja, a povešćemo više računa o kvalitetu objekata, jer iako je naš domaćin dobio podsticajna sredstva od države, on je uložio i dosta svog novca, rekao je Nedimović i dodao da je Ministarstvo poljoprivrede prošle gopdine finansiralo 400 objekata u oblasti svinjarstva, govedarstva i ovčarstva, a od ove godine svima je na raspolaganju i podrška od IPARD-a.

Nedimović je naglasio da istraživanja tržišta govore da će prosečna cena tovljenika ove godine biti 180-185 dinara po kilogramu.

-Putovao sam po Evropi i svetu, obilazio farme svinja i izvukao najbolja iskustva. Izgradnja naše farme odvijala se u dve faze, ugradili smo sistem tečnog tova da bi iskoristili jeftinu hranu koja se nalazi na teritoriji Srbije, kao što je kukuruz sa 35 odsto vlage. Instalirali smo ventilacioni sistem renomirane evropske firme gde se vazduh hladi putem vode i rashlađen dolazi u dodir sa stokom. Planiramo dalje povećanje kapaciteta sredstvima IPARD-a za šta ćemo konkurisati, rekao je Ivanković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading