AMERIČKI ZVANIČNIK STIGAO U POSETU BALKANU: Specijalista za sukobe UCENJUJE SRBIJU!

Autor:

Vesti

09.07.2018

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Pit Maroko, inače iskusni specijalista za sukobe, čovek koji je nadgledao američke operacije u Avganistanu i Iraku, dolazi u Srbiju kako bi razradio plan Zapada za slom naše države i predsednika Aleksandra Vučića. Domaći stručnjaci složni su u oceni da ova poseta sa sobom nosi niz novih pritisaka na Srbiju.

RepublikaFoto: youtube.com/Ora News Lajme
Pit Maroko

Naime, Maroko, koji je trenutno na poziciji zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju (CSO), do 18. jula će obići Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, a boraviće i u Prištini.

- On dolazi na zapadni Balkan kako bi pokazao da je kontinuirani angažman ovog biroa u regionu vrhunski prioritet. Maroko će razgovarati o regionalnim inicijativama za borbu protiv nasilnog ekstremizma i naporima da se ojača međureligijski dijalog na zapadnom Balkanu, a pružiće i diplomatsku podršku na visokom nivou perspektivi pristupanja EU zemalja regiona - naveli su u Stejt departmentu.

HARADINAJEV PRIJATELJ

Da mu namere pak ni najmanje nisu dobre po nas, najbolje govori činjenica da se u nekoliko navrata sastajao sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem sa kojim, očito, ima odličnu saradnju, o čemu svedoče i fotografije na kojima se mogu videti u prilično opuštenom i prisnom razgovoru.

Takođe, u dešavanja u našem regionu je i ranije bio i te kako upućen jer je nadgledao biro za Evropu i Evroaziju, a pre dolaska u Stejt department radio je kao savetnik nekoliko bezbednosnih programa vlade SAD u konfliktnim zonama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Vojni analitičar Miroslav Lazanski uveren je da Maroko donosi novu poruku i ucene za Srbiju.

LAZANSKI: Na dolazak Maroka treba gledati u kontekstu pregovora Beograda sa Prištinom

- Sigurno je da ovom posetom sledi nastavak daljih pritisaka na Srbiju u kontekstu pregovora sa Prištinom. Verovatno stiže nova poruka i nove ucene našoj zemlji. Amerikanci ne žele da izgube tempo na Balkanu, hoće da budu i dalje arbitri i neće dozvoliti da budu izbačeni iz igre, te zato obilaze sve glavne centre na Balkanu - napominje Lazanski.

NOVI PRITISCI

Komentarišući očito dobre odnose američkog zvaničnika Maroka sa Haradinajem, Lazanski kaže da to samo pokazuje koliko će poseta Srbiji biti "objektivna".

I bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Spasić nema sumnje da Srbiji dolaskom Maroka sledi novi niz pritisaka sa zapada.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Lazanski

- Praksa nam je pokazala da je svaki njihov dolazak imao za cilj pritiske na našu zemlju. Naime, oni naprosto prošetaju ovim regionom, obiđu šefove država i nakon toga kreću sa pritiscima koji se svode na to da Kosovo treba da ima vojsku, da će im oni pružiti podršku u opremanju te vojske i slično. Verujem da počinje da se vrši dodatni pritisak na ceo ovaj region od SAD - kaže Spasić.

On je podsetio i na svojevremene posete bivšeg pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajana Hojta Jia.

- I on je imao slične zadatke, uključujući jačanje uticaja SAD na Balkanu - ističe Spasić.

Ko je Pit Maroko
  • radio u sektorima odbrane i bezbednosti SAD
  • služio u marincima
  • nadgleda rukovodstvo OCD o sprečavanju zločina, uključujući Odbor za prevenciju zločina
  • radio sa bezbednosnim timovima koji su bili u Avganistanu, Iraku i Haitiju
  • radio kao savetnik za nekoliko bezbednosnih programa vlade SAD u konfliktnim zonama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading