JE L' TO TA DIKTATURA?! O Vučiću napisano najviše negativnih tekstova na naslovnicama

Autor: Tanjug

Vesti

26.06.2018

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najzastupljenija tema u srpskoj štampi i dalje je politički život u Srbiji sa 28.53 odsto tekstova na naslovnim stranama, a od pojedinačnih aktera najveći broj tekstova na naslovnicama imao je Aleksandar Vučić (723), zatim Ivica Dačić (207) i Ana Brnabić (177), pokazuje analiza štampanih medija za prvi kvartal ove godine, koju je uradio "Kvartalni medijametar".

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Na meti kritika: Aleksandar Vučić

Kao i tokom cele 2017. godine i u prvom kvartalu 2018. godine najviše negativnih tekstova napisano je o Aleksandru Vučiću.

SNS i SPS najzastupljeniji

Od stranaka na vlasti, na naslovnicama su najzastupljenije SNS (334) i SPS (143), a negativno konotirane tekstove, ova analiza je zabeležila samo kod SNS, dok o ostalim strankama pozicije nije objavljen nijedan negativni tekst u ovom kvartalu.


Prema analizi, koja će detaljno biti predstavljena na konferenciji za novinare u sredu, najmanje naslovnih strana "imaju" ministri Branislav Nedimović (10) i Milan Krkobabić (6).

Od opozicionih lidera najviše su bili zastupljeni Dragan Ðilas (266), Saša Janković (149) i Vuk Jeremić (137) u periodu januar - mart 2018. godine.

Najviše pozitivnih tekstova napisano je o Rusiji (36.99%), a negativnih o SAD (48.08%), dok se su se teme u vezi sa EU ponovo pominjale u veoma malom broju naslova - samo 44 ili oko 2 odsto.

Analiza "Kvartalnog medijametra" zabeležila je nastavak trenda, kako navodi, izrazito negativnog izveštavanja o regionalnim odnosima, pa se javnost stalno podsećala na sukobe i nerešena pitanja.


Čak 45.37 odsto svih tekstova o regionu je negativno konotirano.

Takođe, analiza beleži većinu nebalansiranih tekstova, koji su kako je ukazano, zasnovani na stavu jednog sagovornika ili stavovima različitih sagovornika koji nastupaju sa istog stanovišta, dok je balans prisutan u samo 19.14 odsto svih tekstova. 

Nedeljnici negativno o vlasti

Kada su u pitanju nedeljnici oni su i u 2018. nastavili da kritički pišu o vlasti, a među njima prednjači NIN, zatim Vreme, pa Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

Analiza, kako se navodi, pokazuje "negativnu opsesiju predsednikom Aleksandrom Vučićem", pa pored tekstualnog, postoji i vizuelni aspekt osporavanja njegove vlasti, tako što su naslovne strane sugestivne tekstualno-vizuelne optužbe ili opozicioni plakati. 

Slika vlasti konstantno negativna, a odlika svih nedeljnika je sadržinska i retorička isključivost i ubedljiva dominacija polemike nad dijalogom, zaključak je ove analize.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading