OPOZICIJA U PRIŠTINI SABOTIRA TAČIJA: Nismo mu dali mandat za dijalog u Briselu

Autor: Tanjug

Vesti

19.06.2018

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, potvrdio je svoje prisustvo na narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, u nedelju 24. juna, ali mu opozicija osporava to pravo jer, kažu, nema mandat skupštine da govori u ime Kosova.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

- Kao predsednik republike potvrdio sam moje prisustvo u sledećoj rundi dijaloga Kosova i Srbije. Treba da se fokusirano na implementaciju svih sporazuma kako bismo mogli da napredujemo ka finalnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji i pomirenju - napisao je Tači na Tviteru.

Međutim, zamenik predsednika Alternative, Iljir Deda, kaže da Tači nema mandat da vodi dijalog sa Beogradom i dodao da nijedan dogovor koji postigne u Briselu za Prištinu neće biti obavezujući.

Komentarišući nedeljni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i evropskom komesarkom Federikom Mogerini, Deda tvrdi da je Tačiju za to potrebna saglasnost kosovskog parlamenta, koju nema.

- Tačiju je potrebna saglasnost skupštine da razgovara u ime Kosova sa Vučićem. Bez ovog mandata, on može govoriti samo u svoje ime, a ne i u ime Kosova, pa samim tim bilo kakav sporazum ukoliko bude postignut neće biti obavezujući za Republiku Kosovo - rekao je Deda za prištinsku GazetuExpres.

Zamenica predsednika najuticajnije opozicionog DSK, Vjosa Osmani, takođe kaže da bez mandata skupštine Tači može da govori samo u svoje ime.

- Tači nema mandat skupštine i može da pregovara samo u svoje ime, ali ne i u ime Kosova - rekla je ona za Expres.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading