AMERIKANCI ŠALJU VOJSKU NA KOSOVO, A BRITANCI U BiH: Hoće da suzbiju ruski uticaj kod nas!

Autor: Republika

Vesti

12.06.2018

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci prebaciju vojsku iz Nigerije na Kosovo u bazu Bondstil. Istovremeno, i Britanci šalju spacijalce koji bi trebalo da pojačaju njihove snage u BiH, a sve pod parolom suzbijanja ruskog uticaja među Srbima i na Balkanu

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp poslao je pismo Kongresu u kojem detaljno navodi u kojim su sve područjima prisutni američki vojnici koji se, kako se navodi, "bore u globalnom ratu protiv terorista", a kako je preneo Botasot, vojnici koji će biti povučeni iz Nigerije biće premešteni na Kosovo.

Interesantno, ova odluka je doneta nekoliko dana nakon što su na Kosmetu uhapšena dvojica terorista koji su planirali napade na Kfor. Kako je navedeno, osnovni sud u Prištini odredio je E. H. i G. Š. jednomesečni pritvor zbog sumnje da su planirali samoubilački napad na snage Kfora, ali i pripremali terorističke napade na Kosovu, u Belgiji i Francuskoj, saopštio je taj sud.

Dvojica okrivljenih privedena su 5. juna. Informacija o privođenju saopštena je, međutim, tri dana kasnije - juče, kada im je sud i odredio jednomesečni pritvor.

- Aktuelne operacije koje su SAD sprovele uz pomoć brojnih međunarodnih partnera bile su uspešne, pre svega u Iraku I Siriji. Ukoliko je potrebno, u odgovoru na terorističke pretnje odobrićemo dodatne mere u interesu zaštite građana i interesa SAD - naveo je između ostalog Tramp, piše Informer.

U pomenutom pismu se, osim Kosova, pominju i Avganistan, Irak, Sirija, Arapsko poluostrvo, Jordan, Liban, Turska, Somalija, Džibuti, Liberija, Kamerun, Čad, Nigerija, Filipini, Egipat i Gvantanamo. U ovom trenutku nije poznat tačan broj američkih vojnika na Kosovu, ali se procenjuje da ih trenutno ima oko 690.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

S druge strane, najbliži saveznik SAD Velika Britanija će u BiH šalje, takođe, dodatne vojne trupe kako bi se priključile vojnim misijama Evropske unije i NATO u BiH.

Britanski sekretar za odbranu Gevin Vilijamson tokom poslednjeg sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu najavio je da je njihov zadatak sprečavanje ruskog uticaja u BiH i uplitanja u opšte izbore u oktobru, prenosi britanski "Tajms".

- To demonstrira našu opredeljenost da se u BiH sprovedu pošteni i slobodni izbori, te da se održe bez malignog spoljnog uticaja - kazao je Vilijamson.

Vojni analitičari upozoravaju da je na sceni ponovo "hladni rat" i da je antiruska histerija osnovno geslo politike dela zapadnih zemalja.

Oni podsećaju  da je krajem maja razotkriven plan Britanije, prema kojem su britanaske obaveštajne službe već instalirale logistički i operativni centar u Sarajevu s ciljem da oslabe pozicije Milorad Dodika pred dolazeće izbore, a pojačale su svoje prisustvo i u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
danica

12.06.2018 19:40

Koliko znam jos uvek imaju baze i u Nemackoj i u Japanu, nece napustiti ni tu na Kosovu. E sad kad su vec tu treba iskoristiti njihovo prisustvo, jer ni oni nisu toliko nesmotreni da dozvole formiranje albanske vojske koja danas sutra moze da se okrene protiv njih

albert kami

12.06.2018 19:44

Ne verujem ja da ce Rusija sedeti skrstenih ruku.

Una

12.06.2018 19:45

Ovi su prešli sve granice u glumljenju svetske policije.

Maja

12.06.2018 19:55

Malena smo mi zemlja, uvek smo zavisili od stava velikih sila. Nadam se samo da to Rusija neće dozvoliti.