OPŠTINA PARAĆIN: Nismo platili asfaltiranje ćorsokaka kao za izgradnju autoputa

Autor: Republika

Vesti

08.06.2018

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U redakciju portala Republika.rs stigao je demanti (odgovor) iz Opštine Paraćin povodom teksta "Asfaltirali ćorsokake po selima, a naplaćivali kao da prave autoput?! Sumnjiva posla na javnim nabavkama u Paraćinu" objavljenog u petak, 08. juna 2018.godine. Odgovor objavljujemo u celosti.

RepublikaFoto: SD/ilustracija
Foto: Ilustracija

Povodom teksta koji je na portalu Republika.rs pod nazivom “Asfaltirali ćorsokake po selima, a naplaćivali kao da prave autoput?! Sumnjiva posla na javnim nabavkama u Paraćinu'' objavljenog u petak, 08.juna 2018.godine, na osnovu Zakona o informisanju tražimo da se na portalu www.srbijadanas.com objavi sledeći demanti (Odgovor) JP Direkcija za izgradnju opštine Paraćin:

U navedenoj vesti su iznete potpune neistine i to:

Ugovor br. 2252/16 od 25.11.2016.godine koji za predmet ima izgradnju ulica u Donjem Vidovu, Plani, Svojnovu, Buljanu, Trešnjevici, Donjoj Mutnici, Mirilovcu, Izvoru i Krežbincu zaključen je sa grupom ponuđača koju čine Putotehna doo i PZP Kragujevac (preko 100 radnika).

Dana 30.11.2016 godine formirana je  Uprava za investicije i upravljanje imovinom.

Dana 12.12.2016 godine zaključen je Ugovor o ustupanju ugovora koji je kod JP Direkcija zaveden pod br. 2252-1/2016.

Povodom netačnih navoda u gore navedenom tekstu ovim putem demantujemo i navodimo sledeće :

1. Izgradnja ulice Učiteljica Julijana u Donjoj Mutnici
Izgradnja ove ulice je planirana u ukupnoj dužini od 200 m ali je realizovana u ukupnoj dužini od 80 m2,   jer su građani tražili izmeštanje trase ulica u odnosu na stanje na terenu. Parcela kp.br. 5045 KO Donja Mutnica koja je ukupne površine 1589m2 nalazi se u svojini Opštine Paraćin i na tom delu su realizovani radovi u svemu prema odredbama ugovora. Međutim, zbog zahteva za izmeštanje trase od strane samih građana  i imovinsko-pravnih problema radovi nisu mogli biti nastavljeni i na preostalom delu planirane trase puta.
Iz navedenog konstatujemo da su navodi  iz teksta neistiniti budući da je ulica i plaćena samo u delu koji je izgrađen.

2. Izgradnja Ulice Šajin potok u Izvoru
Radovi na izgradnji ove ulice nisu nastavljeni prema planu realizacije ugovora zbog radova drugih izvođača na završetku radova izgradnje na kanalima u toj ulici a što je bio i predmet zahteva izvođača za produžetak radova od 01.02.2018 godine zbog koga je zaključen Aneks ugovora dana 05.02.2018 godine kojim je rok za izvođenje radova produžen do 31.07.2018 godine, tako da će isti biti završeni u roku koji je definisan aneksom. Naime, kuće u ovoj ulici bile su pogođene bujičnom poplavom koja je ugrozila objekte 2014.godine pa je najpre ugovorena izgradnja betonskih kanala za odvođenje bujičnih voda što je i bio glavni zahtev meštana. Radovi na betonskim kanalima za odbranu od poplava i rešavanje imovinskigh-problema koji su usporili radove razlog su za produženje rokova radova na asfaltiranju ove ulice.

3. Cenu izvođenja radova je izvođač odredio nakon potpuno zakonito sprovedenog postupka javne nabavke

4. Izgradnju svake ulice prate posebni uslovi odnosno okolnosti na terenu te je potpuno nemoguće utvrditi jedinstvenu prosečnu cenu za izgradnju ulica. (npr. radovi na izgradnji betonskog kanala pored ulica za regulaciju bujičnih voda, postavljanju rešetki, izgradnji potpornih zidova i sl. mogu da povećaju cenu radova višestruko, jer se ulice na grade na idealno ravnoj površini u planinskim selima).

5. Poređenja radi, JP Putevi Srbije ugovorilo je izgradnju dela autoputa u javnoj nabavci br. 23/2015 po ceni od oko 3.000.000 EUR za 1 km auto puta, iz čega se zaključuje da je cena autoputa 50 puta veća od cene izgradnje seoskih ulica u predmetnoj javnoj nabavci.iz čega se zaključuje da je tvrdnja u tekstu potrtala Srbijadanas rs. obična laž!

6. Takođe, poređenja radi, ministarstvo privrede u nabavci br.56/2017 od 12.09.2017. u selu Šarbanovac, opština Sokobanja, ugovorilo je vrednost izgradnje seoskih ulica po prosečnoj ceni po m2 od 3.071 dinara, što je za trećinu više od cene utvrđene m ugovorima u Paraćinu iz čega se zaključuje da navodi u tekstu o visokoj ceni izvođenja radova na seoskim ulicama predstacvljaju običnu laž.

7. Prema cenovniku JP Puteva Srbije iz 2012 godine prosečna cena po m2 je 1844 dinara. Analizom ugovorenih cena za izgradnju ulica u opštini Paraćin (po ugovoru iz 2016 godine – četiri godine kasnije) utvrđeno je da je cena po zaključenim ugovorima 2042 din po m2  što je čak mnogo niže od  rasta cena na malo  u Republici Srbiji i da je potpuno prosečna u odnosu na ostale opštine u Srbiji. Ukoliko bi se u cenu uračunao samo koeficient porasta cena na malo cena izgradnje ulica bi trebalo da iznosi 2.162,00 dinara.

Na kraju još jednom napominjemo da je potpuna neistina da se u Paraćinu za ''asfaltiranje ćorsokaka plaća kao za izgradnju autoputa'' jer je izgradnja autoputa mnogostruko (preko 50 puta) skuplja od izgradnje seoskih ulica u opštini Paraćin (koja je specifična, jer se radovi ne izvode po ravnom terenu).

JP DIREKCIJA ZA IZGRADNjU OPŠTINE PARAĆIN

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading