ITALIJANSKI PUKOVNIK OTKRIO: Na Kosovu sam dobio karcinom

Autor: Novosti, Republika

Vesti

31.05.2018

07:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Sa Kosova sam se vratio u Rim jula 1999. godine, gde su me čekali supruga i troje dece. Već u novembru počeli su problemi sa disanjem, a na prvim pregledima ustanovljena mi je ogromna masa u sredini pluća, veličine 12 sa 14 centimetara. Krajem decembra potvrđena je dijagnoza da je reč džinovskom tumoru - počinje ekskluzivnu priču za "Novosti" Emeriko Marija Lačeti, pukovnik Crvenog krsta, Odeljenje Vojske Italije, koji je kao major i komandant službe za vanredna stanja bio u misiji na Kosovu i Metohiji sve vreme NATO bombardovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Pukovnik Lačeti ima 55 godina i pored svega je zadovoljan, jer je, kako kaže, "imao sreću". Ne može, ipak, da ne zaplače kada se seti svih onih koje je poznavao ili sa kojima je radio, a više ih nema. Suze ne može da zadrži ni kad pomisli na svu decu koja su stradala pod bombama.

Prema poslednjim potvrđenim podacima, od 1999. do sada je preminulo 359, a obolelo više od 4.000 italijanskih vojnika koji su bili izloženih dejstvu otrovnih čestica osiromašenog uranijuma U238, a među njima je veliki broj onih koji su bili u misiji na Kosovu.

Inače, Lačetijeva služba imala je zadatak da pomogne stanovništvu na KiM, pa se on sa svojim ljudima našao u zoni gde je usledilo takozvano tepih bombardovanje i gde više nije bilo ničega za gađanje. Kako kaže, direktno je udisao prašinu i čestice neposredno po bombardovanju.

- Već 1. januara 2000. godine smešten sam u bolnicu, a tri dana kasnije uzet je uzorak za biopsiju - priča Lačeti. - Stiže dijagnoza najteže neoplazije "limfom non-Hočkin".

Već 13. januara masa zatvara sve funkcije na vratu i počinje da mu pritiska srce. Radi se biopsija kostiju i počinje duga agonija sa hemio i radio terapajama, na koje je Lačeti, na sreću, reagovao dobro, pa se na kraju svih ciklusa masa smanjuje za 95 procenata.

- Ostalo je pet odsto tumora i sada sam pod stalnom kontrolom, jer je u tumoru pronađena masa doslovno "okrugla keramika", posledica radijacije i visokih temperatura koje se razvijaju pri eksploziji projektila osiromašenog uranijuma koji, zna se, pripadaju nuklearnoj tehnologiji - kaže sagovornik Novosti.

- Ali, veliki je problem sa kostima. Imam već protezu umesto jednog kuka, tu su i problemi sa ramenima i laktovima, a možda ću morati da operišem i drugi kuk i ugradim protezu.

Posle duge pravosudne bitke, Sud u Rimu je 2009. godine Lačetiju priznao status "žrtve dužnosti", a kao uzrok je navedena izloženost jonizirajućem zračenju. Delimičnu odštetu dobio je tek 2012.

Sa zahtevima mnogih drugih obolelih vojnika ili porodica žrtava, nije išlo glatko. Osnivač Vojne opservatorije Domeniko Leđero, objavio je još 24. marta 2009. da je tada bilo 2.558 obolelih italijanskih vojnika zbog izloženosti osiromašenom uranijumu i da je preminulo njih 171.

Tek posle više od devet godina od bombardovanja na KiM i javnih protesta, žalbi sudovima i rezultata dve do tada ustanovljene parlamentarne komisije za istragu, dodeljeno je prvih 30 miliona evra za obeštećenje žrtvama osiromašenog uranijuma i nano-čestica.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading