DRECUN: Veliki otpor i Prištine i zapadnih zemalja da se o statusu Kosmeta uopšte razgovara

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.05.2018

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da će, ako se postigne sporazum sa Prištinom koji bi regulisao konačni status Kosmeta, biti neophodno da se građani Srbije izjasne o tome.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun

- Da li je to referendum, da li su to možda izbori, ali i jedno i drugo izjašnjavanje je demokratsko - rekao je Drecun za RTS i naveo da za sada postoji veliki otpor i Prištine i zapadnih zemalja da se o statusu Kosmeta uopšte razgovara, jer misle da je to pitanje zatvoreno.

Drecun je za RTS rekao da će se tek videti na koji način bi građani Srbije mogli da se izjasne - ako se postigne sporazum sa Prištinom, koji će regulisati konačni status Kosmeta, a koji će biti potpuno drugačiji od onoga što se sada nameće kao jednostrano rešenje.

Istakao je da među zemljama koje nisu priznale Kosovo ima i pet članica EU.

- I najveće zemlje na svetu, i geografski i po broju stanovnika. I Kina, Rusija, Indija... Vidite da većina čovečanstva ne priznaje tu samoproglašenu državu, da mnoge države povlače priznanje, a sada smo utvrdili i kako se priznanje nekih majušnih država dobijalo – radilo se i novcem, i obećanjima, i pritiscima i pretnjama - rekao je Drecun.

Dodao je da i Priština i zapadne zemlje računaju na to da će moći preko pritisaka, čak i ucena, da nateraju Srbiju da se odrekne dela svoje teritorije.

- Onog trenutka kada vodećim zapadnim državama bude potpuno jasno da Srbija neće podleći pritiscima, čak ni po cenu neulaska u EU, da ce insistirati na tome da se problem Kosmeta reši kompromisom - mislim da će onda zapad morati da krene tim putem i da direktivu Prištini - rekao je Drecun i dodao da su SAD adresa sa kojom može da se razgovara.

Komentarišući navode prištinskog koordinatora za dijalog sa Beogradom da je priča o ZSO gubljenje vremena, Drecun je rekao da onda nije trebalo ni da ulaze u proces normalizacije odnosa.

- Ključan deo tog dogovora je ZSO. Mi želimo da institucionalno zaštitimo položaj srpskog naroda, njegove slobode i prava, da mu omogućimo da živi normalno, ne da bude činilac drugog i trećeg reda, i zato smo pristupili u proces normalizacije odnosa - kaže predsednik Odbora za KiM ističe da je reč o pokušaju da se potpuno odbaci briselski proces i dogovori koji su postignuti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Sanja

25.05.2018 08:45

ZNamo da se sve drzave koje su priznale Kosovo protive ikakvom razgovoru o otm statusu, ali i dlaje ne shvataju da je ta tvorevina nastala nasilno, otimanjem i da mi ne mozemo tek tako da se odreknemo nase teritorije a pre svega nasih ljudi, koliko god da ih je ostalo.Boricemo se pa mak bio samo jedan.

Tor

25.05.2018 08:47

Taj otpor će biti vremeno manji i manji. Samo strpljenja.

Darko

25.05.2018 08:48

Namerno to i rade sve u korist Albanaca !

Jelena

25.05.2018 09:05

Ne mozemo se odreci necega sto znamo da je nase i priznati da je njihovo kad nije.