DAČIĆEVA DRAMA NA PUTOVANJU ZA FRANCUSKU: Švajcarci nas opkolili borbenim avionima

Autor: G.M.

Vesti

22.05.2018

17:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švajcarski vojni avioni u dva navrata su presreli let vladinog aviona u kom je bio Ivica Dačić, a šef srpske diplomatije kaže da je i sve češća meta maltretiranja po aerodromima SAD i zapadnih zemalja, iako bi toga trebalo da bude pošteđen.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Ivica Dačić

- Išao sam za Francusku i pošto obično spavam u avionu, čuo sam od ovih što su leteli sa mnom da su neki vojni avioni pored nas leteli desetak minuta, jedan s jedne i drugi s druge strane. Policajac koji je bio u mojoj pratnji je to slikao. Niko iz švajcarske vlasti nas nije obavestio o tome da će avioni ići pored nas, pa nije bilo baš prijatno. To sigurno nije neki protokol jer ja nisam predsednik vlade niti predsednik države, a sad da oni imaju toliko poštovanja prema meni da bih imao pratnju vojnih aviona, ne verujem - ispričao je Dačić gostujući u "Ćirilici" na televiziji Hepi.

Dačić: Švajcarske vlasti nas nisu obavestile da će avioni ići pored nas, nije bilo prijatno

Napomenuo je da je slično iskustvo nad švajcarskim nebom imao i pre oko dve godine.

Takođe, ministar ističe da su sve češće neprijatnosti koje on i njegova pratnja doživljavaju na aerodromima zapadnih zemalja.

- Oni uopšte ne uvažavaju način na koji mi njih dočekujemo ovde, nego se bukvalno svako na svoj način ophodi prema tome, uz izgovor da aerodrom nije u njihovoj nadležnosti, nego da ga drži privatna kompanija. Oni kao nemaju ništa s tim, iako postoji Bečka konvencija kojom je jasno regulisano na koji način se ophodi prema onima koji imaju tzv. diplomatski imunitet - objašnjava Dačić.

Podvlači da ga nedostojno diplomatskog statusa ne tretira samo Amerika, nego i druge evropske zemlje poput Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške...

- Sve velike sile žele da pokažu neku svoju dominaciju i to rade na način koji se sigurno ne bi dopao kad bi mi tako tretirali njihove službenike. Kad dolazi neki njihov činovnik, pa i da je stoti po rangu, mi ga ovde dočekamo kao da je predsednik Amerike. Mi ih sačekamo na aerodromu, sačeka ih njihova ambasada, oni prođu, udari im se pečat u pasošu, bez ikakvog skrininga i bilo kakvih komplikacija. Nikada se u Srbiji nije desilo nešto neprijatno, a možda bi trebalo da se desi. Treba ići reciprocitetom pa će da vide kako to izgleda - zaključuje Dačić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Kukinac

23.05.2018 19:52

Bravo Daco, sila si! Samo reciprocitet.