VUČIĆ STIGAO U AZERBEJDŽAN: Dvojica predsednika razgovarala u "ČETIRI OKA" - potpisani važni dokumenti

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.05.2018

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u dvodnevnu posetu Azerbejdžanu, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim. Tokom posete srpske delegacije Bakuu, potpisano je više sporazuma koji će doprineti jačanju odnosa dve države.

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Srdačan susret dva predsednika

Predsedniku Srbije je ispred predsedničke palate Zaguljba na obali Kaspijskog jezera priređen svečani doček, uz vojne počasti i intoniranje himni dve države.

Dvojica predsednika razgovarala su najpre u "u četiri oka", nakon čega je počeo plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana, koju sa srpske strane čine još i ministri Zorana Mihajlović, Nela Kuburović, Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić.

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Dva predsednika potpisala su Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu

Srpski predsednik je danas ukazao na rastući potencijal saradnje dve zemlje. U uvodnom govoru, on je rekao da srpske kompanije, snaženjem naše ekonomije, koja je u prva tri meseca zabeležila najviši rast u poslednjoj decniji od 4,5 odsto, imaju veću mogućnost za saradnju sa azerbejdžanskim kompanijama.

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Cela delegacija

Vučić je čestitao Alijevu na ubedljivoj pobedi na izborima, poželevši mu uspešan mandat i blagostanje građanima Azerbejdžana, i naveo da ceni njegove napore i želju da sačuva nezavisnost svoje zemlje i da je u teškim, ponekad "smutnim globalnim vremenima", vodi putem mira, ekonomskog prosperiteta i održavanja političkih prijateljstava sa svima koji takvu politiku podržavaju.

- To nije uvek lako, a Srbija je jedna od zemalja koja tu politiku prepoznaje i koja takvu politiku izuzetno poštuje - poručio je Vučić.

On je čestitao i na 100. godišnjici postojanja Demokratske republike Azerbejdžan i kazao da je Srbija iskreno prijateljska zemlja Azerbejdžanu, kao i da delegacija u Bakuu oseća kao kod najbližih prijatelja. Izrazio je uverenje da dve zemlje imaju prostora za saradnju, da postoji mnogo toga što su interesi Azerbejdžana koji mogu da se ostvare u Srbiji, kao i mnogo toga što su interesi Srbije u Azerbejdžanu. Takođe, čestitao je Alijevu na tome što je Azerbejdžan u nenaftnom sektoru uspeo da podigne rast na 3 odsto.

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Vučić je dočekan na najbolji mogući način

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i njegov azerbejdzanski kolega Oktaj Širalijev potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zdravstva i medicinske nauke. Memorandum o razumevanju i saradnji između Ministarstava pravde dve države potpisali su i ministri Kuburović i Fikret Mamadov.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlovoć i ministar poljoprivrede Azerbejdžana Inam Karimov potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja.

Mihajlović je sa azerbejdžanskim ministrom transporta, komunikacija i visokih tehnologija Raminom Guluzadeom potpisala Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju i Sporazum o vazdušnom saobraćaju.

Kasnije tokom dana azerbejdžanski premijer Novruz Mamadov će prirediti svečani ručak za srpsku delegaciju dok će uveče predsednik Ilham Alijev prirediti svečanu večeru.

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ

Drugog dana posete Vučić će prvo položiti venac na Spomenik lideru nacije Hejdaru Alijevu (ocu aktuelnog predsednika), kao i na Spomenik palim borcima.

Zatim će se sastati sa predsednikom Narodne skupštine Azerbejdžana Oktajom Asadovim.

Kako je planirano, Vučić će prisustvovati otvaranju "Centra za srpski jezik i kulturu" u Bakuu, gde će mu biti uručen i počasni doktorat.

Predsednik Srbije će obići i spomenik Nikoli Tesli u Bakuu i položiti cveće. Boravak u Azerbejdžanu biće prilika i za susret sa tamošnjim privrednicima. Posetu Bakuu Vučić završava obilaskom nove zgrade srpske ambasade i Starog grada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Bojan

21.05.2018 11:35

Vučić je danas u poseti Azerbejdžanu sa ciljem da se unaprede odnosi i saradnja između Srbije i Azerbejdžana.

ika

21.05.2018 11:39

Srbija nastavlja da napreduje na svim poljima.

Makica

21.05.2018 11:42

Potpisani važni protokoli i sporazumi o saradnji na svim nivoima

Ccc

21.05.2018 11:45

Dobra saradnja je kljuc svega.